Article_Top_970x250

Već se 25 mrtvih osoba prijavilo za glasovanje na lokalnim izborima

izborni cirkus

Već se 25 mrtvih osoba prijavilo za glasovanje na lokalnim izborima

ruj 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Nepravilnosti ima, kaže predsjednik Povjerenstva Željko Bakalar, ali koliko - tek će se znati po okončanju provjera i dodatnih kontrola nakon čega će biti donesena odluka o zaključenju Središnjeg biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas organizira ždrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću. Ždrijebanje će biti javno, a zbog epidemiološke situacije emitirat će se uživo na web stranici ove institucije.

Inače, rok za podnošenje prijava birača koji glasaju izvan BiH istekao je u ponoć 1. rujna. U Središnjem izbornom povjerenstvu pristigle su i posljednje prijave birača za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine.

Nepravilnosti ima, kaže predsjednik Povjerenstva Željko Bakalar, ali koliko - tek će se znati po okončanju provjera i dodatnih kontrola nakon čega će biti donesena odluka o zaključenju Središnjeg biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

"Prijave koje se odbijaju i one koje imaju određene specifičnosti da se dodatno provjeri jesu li validne i ima li nepravilnosti. Određene nepravilnosti smo već zapazili – imamo 25 prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine od osoba za koje smo utvrdili da su umrle. Veći dio materijala već smo poslali Tužiteljstvu", ističe Bakalar.

Analizirajući rezultate Tima za podršku provođenja Lokalnih izbora, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković priopćila je da rekordan broj prijavljenih, za sada preko 100 tisuća pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini. A svi politički subjekti u državi kažu da očekuju fer i poštene izbore.

Poznato je da modernizacija izbornog procesa nije provedena te da će i ovi izbori proteći bez mogućnosti elektronskog glasovanja. No, pojedini apeliraju da se unaprijedi sve što je u ovakvim okolnostima moguće.

"Mi smo predlagali i video nadzor – ali kažu da ne može video nadzor, međutim ima različitih metoda kako se može uvesti red. Mislim da će rezultati izbora biti pošteni, kakvi god oni bili u političkom smislu. Priželjkujem dan kada će Bosna i Hercegovina imati poštene izbore gdje će u općinama, vijećima, parlamentima biti i zaista oni koji su pobijedili na izborima, a ne oni kojima je pobjeda namještena ili ukradena", poručuje Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDP BiH).

"Na nepravilnosti uvijek ukazuju oni koji gube izbore i koji su nezadovoljni. Bosna i Hercegovina je od cijelog poslijeratnog perioda pokazala svoj stupanj demokratičnosti i sposobnosti da provede izborne cikluse. Siguran sam da će ovo biti fer i korektni izbori", navodi Zoran Tegeltija, predsjedatelj  Vijeća ministara BiH (SNSD).

Lokalni izbori neće donijeti 'krupne' promjene, stava je sociolog Šaćir Filandra. "Predstojeći lokalni izbori su apsolutno beznačajni, neće ništa donijeti – nema nikakve svrhe što se tiče političkog ambijenta i s aspekta građana. S aspekta političkih elita oni su jako važni s obzirom na to da je taj nivo komunalne vlasti ili općinski nivo vlasti u principu koncentrirao mnogo ingerencija, moći i novca, tako da je zapravo postala politička fraza - da je bolje biti načelnik bilo kakve općine nego ministar u Vijeću ministara", pojašnjava Šaćir Filandra, Fakultet političkih znanosti UNSA.

Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ovjerilo je 2.258 kandidatskih listi s 21.513 kandidata za sudjelovanje na lokalnim izborima 2020. godine, prenosi N1.

Dnevnik.ba