Article_Top_970x250

Već mjesec dana šleper sa smećem stoji u Busovači: Stanovnici ne dozvoljavaju istovar

otpad iz italije

Već mjesec dana šleper sa smećem stoji u Busovači: Stanovnici ne dozvoljavaju istovar

kol 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Otpad koji je iz Italije uvezen u BiH česta je tema u posljednje vrijeme, posebno u mjestima gdje je istovaren. Najviše otpada dovezeno je u Drvar i Bosansko Grahovo, a nešto manje količine u Bihać i Busovaču. Priča iz Busovače je posebno interesantna jer šleper sa smećem tamo nije istovaren ni nakon mjesec dana.

Naime, nakon prosvjeda građana Drvara, kamion je dobio nalog da smeće odveze u Busovaču, gdje je sedište prevozničke fime u čijem je vlasništvu šleper. Međutim, ni tamo nisu dozvolili da se otpad istovari, pa je on do danas ostao na kamionu.

Suvlasnik "Krom reciklaže", Rodoljub Dinić, za Srpskainfo je ranije rekao da će, kad se situacija sredi i kad uđu u halu na Pasjaku kod Drvara, tamo prvo istovariti šleper iz Busovače.

Međutim, za sada se ne zna kada će se to dogoditi, jer se ne zna čija je spomenuta hala. U međuvremenu, šleper u Busovači je “zarobljen” smećem, a vlasnik ovog kamiona zbraja gubitke.

Inače, kako su ranije najavili iz ovog poduzeća, “Krom reciklaža” namjerava da sav otpad, koji su uvezli iz Italije i istovarili na nekoliko lokacija od Bihaća do Bosanskog Grahova, preveze na Pasjak, u halu koja je namjenjen za reciklažu, ali je još uvijek zaključana i u njoj nema nijednog stroja.

Na pitanje kako će taj silni otpad preraditi, Dinić je odgovorio da mu strojevi nisu potrebni za to, jer će otpad spaliti.

"Za tekstilni otpad nisu potrebni strojevi; to je gorivo za cementare ili toplane, a u BiH ima zainteresiranih za takvo gorivo", rekao je Dinić.

Dnevnik.ba