StoryEditor
esplozija u splitu

Vatrogasni zapovjednik iz Splita: Došlo je do curenja ili se krivo rukovalo plinom

Piše desk  /  01.10.2022., 20:19h

U eksploziji plina danas iza podneva u ugostiteljskom objektu u središtu Splita teško su ozlijeđene dvije osobe, žena i muškarac, koji je zadobio po život opasne ozljede, izvijestio je popodne voditelj dežurne Kirurške službe u splitskom KBC-u dr. Dario Matić.

O mogućem uzroku eksplozije za RTL Danas govorio je Zvonko Puće, zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Split.

''Mi smo dobili dojavu da se radi o eksploziji plina, u ovom slučaju propan-butana u mješavini sa zrakom. Takva je bila dojava. Izašli smo na intervenciju i zatekli plinsku bocu, zatvorili je i iznijeli van. Cijeli prostor smo osigurali i iznijeli i sve ostale plinske boce koje su se tamo nalazile'', kazao je Puće.

Na pitanje je li bila riječ o neispravnoj plinskoj boci ili neispravnom rukovanju njome, Puće je odgovorio da će to pokazati nalaz istrage. ''Može biti više varijanti. Moglo je doći do curenja uslijed neispravnog rukovanja ili su bili neispravni neki dijelovi, poput regulatora tlaka, brtve ili crijeva. Ako nisu bili ispravni, i to može biti jedan od uzroka'', rekao je.

Kako pravilno rukovati plinskim bocama?

Puće je objasnio i kako pravilno rukovati plinskim bocama te kako provjeriti jesu li ispravne.

"Kupci trebaju voditi računa da su pravilno postavljene gumice koje se dobiju, ali i da je pravilno spojen regulator te da crijevo koje se spaja bude ispravno. Barem jednom godišnje potrebno je provjeriti je li crijevo ispravno i zamijeniti ga da ne bi došlo do puštanja ili zapaljenja. Treba regulator tlaka mijenjati barem svake tri godine i ako nešto nije u redu, treba zvati stručne osobe. Prvo što je poželjno da građani kada uoče curenje učine je da zatvore plinsku bocu i da pozovu vatrogasce", rekao je vatrogasni zapovjednik.

"To je sve preventivno da ne dođe do tragedije. Ako dođe do izlaska plina i da se on onda i zapali, ne treba paničariti, već uzeti rukavice koje se koriste u kuhinji koje su otporne na vatru i s njima zatvoriti ventil da ne dođe do daljnjeg širenja vatre", dodao je.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:27