StoryEditor

Vatrogasac koji je prvi stigao na mjesto nesreće: ‘Užasan prizor, crvena kabina i svi mrtvi...‘

Piše D  /  24.05.2021., 10:05h

Tragedija koja se jučer dogodila u Italiji šokirala je svijet. Kabina žičare koja povezuje talijansko jezero Maggiore s obližnjim alpskim vrhom pala je s dvadeset metara visine, objavili su spasioci i lokalne vlasti.

Vatrogasac koji je među prvima došao na mjesto nesreće dao je izjavu za Corriere dela Sera.

-To dijete nikad neću zaboraviti. Njegovo tijelo bilo je ispod tijela mladića koji je još uvijek disao. A ispod njega svi mrtvi. Užasan prizor - ispričao je Cristiano L‘Altrella koji radi ovaj posao već 27 godina.

- Dok smo išli prema mjestu nesreće, nadali smo se da se radi o pogrešci ili da u toj kabini nema nikoga. Ali kad smo došli, ugledali smo bojno polje, tijela ljudi rasutih po padini brijega. A onda smo ugledali kabinu, crvenu zgužvanu kabinu... zaustavila se uz bor - grozne detalje pronalaska unesrećenih ispričao je vatrogasac.

- Ovo je najveća katastrofa koja se tu ikad dogodila. Prije ovoga sjećam se pada aviona s dvoje poginulih, zatim iskakanja vlaka iz tračnica s jednim poginulim... -  rekao je vatrogasac.

Podsjetimo, talijanski mediji objavili su imena žrtava: Amit Biran (30),Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).

Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Tom Biran koji je živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Obitelj je porijeklom iz Izraela. Među žrtvama su i baka i djed dvogodišnjaka koji su prije nekoliko dana stigli u posjet svojoj kćeri i njenom suprugu, a zajedno su išli na izlet na jezero. 

Poginula su i dva mlada para. Serena Cosntino, 27-godišnjakinja iz Diamantea koja se prije nekoliko mjeseci doselila u Verbaniju na studij poginula je sa svojim dečkom, Mohammadrezom Shahaisavandijem (22). Početkom svibnja proslavila je rođendan. 

Silvia Malnati (27) i Alessandro Merlo (29) bili su zaručeni i planirali su vjenčanje. Zajedno su bili deset godina. 

Na svoj 40. rođendan Roberta Pistolato otišla je sa suprugom Angelom Vitom Gasparrom na jezero. Posljednji put javila se obitelji prije ukrcavanja na žičaru. Poslala im je poruku: "Penjemo se prema kabini".

U tragediji je stradala još jedna obitelj. Poginuli su Vittorio Zorloni i Elisabetta Persanini te njihov petogodišnji sin. 

Nesreća se dogodila oko 12,30 h na 100 metara od posljednje visinske stanice žičare. Čini se da je puknuo kabel na najvišem dijelu. U kabini se nalazilo 15 ljudi. 

Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen. "Kabina je pala petnaestak metara i zabila se u drvo", objasnio je jedna lokalni karabinjer, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:30