StoryEditor

Vatikan: Zakon ne smije tjerati svećenike na otkrivanje sadržaja ispovijedi

Piše D  /  01.07.2019., 04:07h

U vatikanskom dokumentu koji govori o tome, posebno inzistirajući na sakramentu ispovijedi, stoji da nijedna vlada ili zakon ne može primorati kler da prekrši ispovjednu tajnu "jer ta obaveza dolazi izravno od Boga". 

Taj dokument, u kojem se ne spominje nijedna država niti kriza oko seksualnog zlostavljanja, žali se na "zabrinjavajuće negativne predrasude prema Katoličkoj Crkvi". 

Većina pravnih sustava diljem svijeta poštuje vjerska prava katoličkih svećenika da ne otkrivaju informacije s ispovijedi, što je srodno odnosu pravnika s klijentima. 

No kriza oko seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi diljem svijeta sve češće propitkuje pravo na skrivanje informacije. 

U Australiji je istraga o zlostavljanju djece predložila vlastima da uvedu zakon kojim bi se vjerski čelnici primorali da prijavljuju zlostavljanje djece, iako to saznali tijekom ispovijedi. 

Zasad su dvije od osam australskih saveznih država uvele zakone kojim postaje kažnjivo ako svećenik prešuti takve informacije tijekom ispovijedi. Preostale države razmatraju hoće li slijediti taj primjer. 

Kalifornijski senat je u svibnju usvojio mjeru kojom se ispovjedna tajna smije prekršiti ako svećenik sazna ili posumnja na seksualno zlostavljanje u ispovijedi drugih svećenika ili crkvenih djelatnika. 

Crkveni čelnici u SAD-u i Australiji usprotivili su se takvim zakonima, a novi dokument je stao iza njih. 

"Bilo kakvo političko djelovanje ili zakon kojem je cilj prekršiti nepovredivi sakramentalni pečat predstavljat će neprihvatljiv napad na slobodu Crkve", stoji u dokumentu. 

"Legitimitet Crkve ne proizlazi iz pojedinih država, nego od Boga", zaključuje se, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:31