StoryEditor
prije dvije godine

Vatikan u tajnosti kaznio nobelovca zbog desetljetnog zlostavljanja maloljetnika

Piše fena  /  30.09.2022., 10:13h

Belo (74) je 1996. dobio Nobelovu nagradu za mir, zajedno sa sadašnjim predsjednikom Joseom Ramosom-Hortom za njihov angažman u okončanju sukoba u Istočnom Timoru

Vatikan je jučer priznao da je prije dvije godine u tajnosti disciplinirao biskupa iz Istočnog Timora i dobitnika Nobelove nagrade za mir Carlosa Ximenesa Bela zbog optužbi da je desetljećima seksualno zlostavljao maloljetne dječake, javlja CNN. 

Priznanje Vatikana uslijedilo je nakon ovotjednog članka u nizozemskom časopisu De Groene Amsterdammer koji je u svom izvještaju citirao dvojicu neimenovanih muškaraca koji su rekli da ih je Belo silovao kad su imali 14 i 15 godina, a zatim im je kasnije dao novac.

Dodali su kako vjeruju da je biskup seksualno zlostavljao i druge dječake u Istočnom Timoru.

Neka od navodnih zlostavljanja dogodila su se u biskupovoj rezidenciji u glavnom gradu Diliju. De Groene Amsterdammer je naveo kako ima dokaze da je Belo također seksualno zlostavljao dječake 1990-ih, dok je bio svećenik.

Belo (74) je 1996. dobio Nobelovu nagradu za mir, zajedno sa sadašnjim predsjednikom Joseom Ramosom-Hortom za njihov angažman u okončanju sukoba u Istočnom Timoru.

Norveški Nobelov odbor naveo je Belovu hrabrost pri pomaganju u rasvjetljavanju masakra koji je 1991. godine počinila indonezijska vojska nad stanovnicima Istočnog Timora.

Bivša portugalska kolonija izborila je nezavisnost od Indonezije 2002. godine nakon krvave okupacije u kojoj je ubijeno stotine tisuća ljudi. Iste godine kada je Istočni Timor stekao nezavisnost, navodeći zdravstvene razloge izazvane stresom, Belo je podnio ostavku na mjesto upravitelja biskupije Dili, koju je tadašnji papa prihvatio.

Belo je tada imao samo 54 godine, 21 godinu manje od uobičajene dobi kada biskupi idu u mirovinu. Nakon što je napustio dužnost biskupa Dilija, Belo je radio kao misionar u Mozambiku, a kasnije se nastanio u Portugalu, gdje i danas živi, navodi CNN.

Glasnogovornik Vatikana, Matteo Bruni, rekao je da je Vatikanski ured koji se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja prvi put istražio optužbe 2019. godine, a 2020. je biskupu nametnuo disciplinske mjere uključujući ograničenje kretanja i vršenja službe, zabranu kontakta s maloljetnicima, intervjua i kontakata s Istočnim Timorom.

Bruni je rekao da je Vatikan 2021. godine pooštrio mjere, ne navodeći detalje, te da je biskup oba puta službeno prihvatio ograničenja. 

Belo je član salezijanskog redovničkog reda, koji se tradicionalno specijalizirao za obrazovanje djece.

Ogranak reda u Portugalu je na svojoj internet stranici priopćio da je s dubokom "tugom i zbunjenošću" čuo za "sumnju" na Belovo seksualno zlostavljanje maloljetnika.

U priopćenju se navodi da od kada je stigao u Portugal, Belo nije imao "nikakve obrazovne ili pastoralne obveze".

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:11