StoryEditor
uz veliko "ali"

Vatikan - Transrodne osobe mogu se krstiti i biti kumovi

Piše fena  /  09.11.2023., 16:31h

Transrodne osobe mogu se krstiti u Katoličkoj crkvi sve dok to ne izaziva skandal ili ‘zbrku‘, objavio je Vatikan.

Crkveni doktrinarni ured također je rekao da trans osobe mogu biti kumovi na krštenju i svjedoci na vjenčanju, navodi BBC.

Ovaj potez uslijedio je nakon pokušaja pape Franje da Crkvu učini bližom prema LGBT osobama.

Papa je rekao jednoj trans osobi da "čak i ako smo grešnici, Bog se približava da nam pomogne".

Ažurirani stav Vatikana dolazi nakon što je brazilski biskup José Negri pisao crkvenom Dikasteriju doktrine vjere sa šest pitanja u vezi s LGBT osobama i njihovim sudjelovanjem u krštenju i braku.

Odjel je u srijedu na svojoj stranici objavio tri stranice odgovora, koji je potpisao voditelj dikasterija, argentinski kardinal Víctor Manuel Fernández, i uz odobrenje pape Franje.

Navodi se da transrodna osoba, uključujući one koje su bile podvrgnute hormonskom liječenju i operaciji promjene spola, može primiti krštenje pod istim uslovima kao i drugi vjernici “ako ne postoje situacije u kojima postoji rizik od stvaranja javnog skandala ili zbrke među vjernicima‘‘.

Dokument također istražuje druga pitanja biskupa Negrija, uključujući mogu li trans osobe biti kumovi u kojem se kaže da tamo gdje je odrasla osoba podvrgnuta hormonskom liječenju i operaciji promjene spola može biti kum ili kuma.

Međutim, dalje se navodi da svećenici imaju diskrecijsko pravo odbiti takav zahtjev ako "postoji opasnost od skandala, nepotrebnog legitimiziranja ili dezorijentisanosti u obrazovnoj sferi crkvene zajednice".

Dnevnik.ba

20. veljača 2024 06:25