StoryEditor
biti za život

Vatikan: Pro-life aktivisti se ne trebaju protiviti samo pobačaju

Piše hina  /  25.06.2022., 22:05h

Aktivisti protiv pobačaja trebali bi se baviti i drugim pitanjima koja mogu ugroziti život, poput lakog pristupa oružju, siromaštva i rastuće stope smrtnosti rodilja, upozorio je u subotu direktor redakcije Vatikanskih komunikacija Andrea Tornielli.

Biti za život, primjerice, uvijek znači biti zabrinut za povećanje stope smrtnosti žena zbog majčinstva", napisao je u uvodniku za vatikanske medije Andrea Tornielli, komentirajući odluku američkog Vrhovnog suda da poništi povijesnu odluku u slučaju "Roe protiv Wadea" iz 1973. koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u. Pozvao se na statistiku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja pokazuje sveukupni porast stope smrtnosti u rodilištu i da je ta stopa gotovo tri puta veća među crnkinjama.

- Biti za život, uvijek znači pitati se kako pomoći ženama da dočekaju novi život. Biti za život uvijek znači i braniti ga od prijetnje vatrenim oružjem, koje je, nažalost, postalo vodeći uzrok smrti djece i adolescenata u SAD-u, napisao je Tornielli, navodeći statistički podatak bez navođenja izvora da 75 posto žena koje su pobacile žive u siromaštvu ili imaju niske plaće.

Papa Franjo usporedio je pobačaj s "unajmljivanjem ubojice" za eliminaciju problematične osobe, ali je upozorio i na druga životno važna pitanja u Americi poput smrtne kazne, kontrole oružja, imigracija.

Američki predsjednik Joe Biden, katolik, osudio je presudu, nazvavši je "tužnim danom" za Ameriku, a konzervativce suda "ekstremnima".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:19