Article_Top_970x250

Vatikan pozdravlja oslobađajuću presudu australskom kardinalu Pellu

priopćenje

Vatikan pozdravlja oslobađajuću presudu australskom kardinalu Pellu

tra 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Sveta Stolica je u utorak pozdravila oslobađajuću presudu australskom kardinalu Georgeu Pellu, sve donedavno jednom od najbližih suradnika pape Franje, u pedofilskoj aferi koja je privukla veliku pozornost javnosti.

"Sveta Stolica, koja je uvijek imala povjerenja u australsko pravosuđe, pozdravlja jednoglasnu odluku Visokog suda glede kardinala Georgea Pella koja s njega skida svaku krivnju za zlostavljanje maloljetnika", navodi se u priopćenju Vatikana.

"Kardinal Pell (...) je uvijek tvrdio da je nedužan dok je iščekivao da se utvrdi istina", navodi se u priopćenju.

Papa Franjo je u utorak nešto ranije pozvao na molitvu za one "koji trpe zbog nepravedne osude iz mržnje", ne spominjući kardinala Pella.

"Ovih dana tijekom #Korizme vidjeli smo kako je Isus bio progonjen, kako mu je suđeno iz mržnje, premda je bio nedužan. #MolimoZajedno danas za sve koji trpe zbog nepravedne osude iz mržnje", napisao je Sveti Otac u objavi na Twitteru.

Kardinal (78), bivši rizničar Svete Stolice, osuđen je u ožujku 2019. na šest godina zatvora zbog silovanja i napastovanja dvojice dječaka 1996. i 1997. u katedrali svetog Patrika u Melbourneu, gdje je bio nadbiskup. Australski Vrhovni sud u je presudu u utorak odbacio i kardinala Pella oslobodio krivnje.

Dnevnik.ba