Article_Top_970x250

Vatikan pojasnio izjave pape Franje o istospolnim brakovima

'IZVUČENO JE IZ KONTEKSTA'

Vatikan pojasnio izjave pape Franje o istospolnim brakovima

stu 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Vatikan je u pismu poslanom veleposlanicima rekao kako su izjave pape Franje o istospolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove.

Dokumentarac "Franjo" imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo osnivati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne brakove. 

Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca. 

Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan u tišini poslalo objašnjenje svojim veleposlanicima koji su ga potom proslijedili biskupima. 

O tom pismu je prvi izvijestio papin biograf Austen Ivereigh. Izvor iz Vatikana u ponedjeljak je potvrdio njegovo postojanje, a veleposlanik Vatikana u Meksiku objavio ga je na svojoj Facebook stranici. 

U njemu stoji kako su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima. 

"Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno", rekao je Papa u filmu.

"Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to", dodao je.

Redatelj dokumentarca, Rus s američkim državljanstvom Evgenij Afineevski, kazao je kako razgovarao s Papom za film, no novinari su kasnije pronašli da je snimka u pitanju izvučena iz intervjua koji je Franjo 2019. dao za meksičku televiziju. 

Afineevski nakon premijere nije htio razgovarati o procesu montaže, a nije bio ni dostupan za komentar vatikanskog pisma veleposlanicima. 

U njemu stoji kako je Papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove obitelji prihvate. Dio publike je taj dio u filmu interpretirao kako Franjinu podršku zasnivanju obitelji u istospolnim zajednicama. 

U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku, te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

"Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina“, stoji u pismu veleposlanicima. 

Crkva smatra kako istospolne tendencije nisu grijeh, no da homoseksualni činovi jesu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba