Article_Top_970x250

Vatikan opovrgava novinara: 'Mi nismo na rubu bankrota!'

nisu ugroženi

Vatikan opovrgava novinara: 'Mi nismo na rubu bankrota!'

lis 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vatikanske financije nisu ugrožene, kazala su u utorak dvojica visokih vatikanskih dužnosnika, zanijekavši tvrdnje iznesene u najnovijoj knjizi talijanskog istraživačkog novinara koji prati zbivanja u Vatikanu.

Ovdje nema bankrota. Postoji samo potreba za revizijom troškova, rekao je biskup Nunzio Galantino, čelnik vatikanske de facto središnje banke, APSA-e, za list Avvenire.

Novinar Gianluigi Nuzzi objavio je pet knjiga koje se temelje na vatikanskim dokumenatima koji su procurili u javnost. Zadnja, "Posljednji sud", objavljena je u ponedjeljak.

U njoj se navodi da je papa Franjo u svibnju 2018. dobio interno izvješće u kojem je pisalo: "Deficit Svete Stolice dosegao je zabrinjavajuće razine, s rizikom da dovede do stečaja." 

Navodi se i da APSA (Uprava dobara Apostolske Stolice) ima tajne bankovne račune i da je 2018. prvi put u povijesti imala deficit.

Deficit je bio posljedica jednokratnih rashoda kako bi se spriječilo zatvaranje vatikanske bolnice, rekao je Galantino i zanijekao da postoje tajni računi.

Biskup je upozorio da se ne vjeruje "izmišljenim" pričama koje "jako podsjećaju na roman 'Da Vincijev kod'" i odbacio sugestije da vatikanska 'stara garda' namjerno blokira Papine reforme. 

Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, Papin saveznik koji predsjeda panelom koji razmatra reformu Kurije, također je zanijekao Nuzzijeve tvrdnje.

- U Vatikanu opet imamo problem: netko pušta dokumente u javnost radi destabilizacije, rekao je kardinal za La Repubblicu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

Tagovi: