StoryEditor
proveo noć u bolnici

Vatikan objavio najnovije informacije o stanju Pape

Piše hina  /  08.06.2023., 10:54h

Papa Franjo je jutros bio dobro nakon što je proveo prvu noć u bolnici nakon abdominalne operacije, objavio je Vatikan. "Noć je dobro prošla", objavio je Vatikan u kratkom priopćenju dodavši da će dodatne informacije biti dostupne kasnije prijepodne.

Osamdesetšestogodišnji Franjo se u rimskoj bolnici u srijedu podvrgao trosatnoj operaciji kile, za koju su liječnici rekli da je bila uspješna te da Papa neće imati ograničenja u putovanjima i drugim aktivnostima nakon oporavka.

Sergio Alfieri, glavni kirurg koji je operirao Papu u bolnici Gemelli, rekao je da je Franjo dobro reagirao na opću anesteziju i da očekuje da će poglavar Katoličke crkve ostati u bolnici pet do sedam dana. Alfieri je nakon operacije kazao novinarima da je Papa snažan, ali star, i da je nedavno imao bronhitis te će stoga "poduzeti sve potrebne mjere opreza".

Dva putovanja

Franjo ima dva putovanja zakazana za ovo ljeto: u Portugal od 2. do 6. kolovoza radi Svjetskog dana mladih i posjeta svetištu Fatima te Mongoliju od 31. kolovoza do 4. rujna, što će biti jedno od najdaljih mjesta koja je posjetio.

Alfieri je rekao da nema medicinskog razloga da bi Papa trebao promijeniti svoj raspored. Vatikan je objavio da su sve Papine privatne i opće audijencije otkazane do 18. lipnja kao mjera predostrožnosti.

Franjo je, kada je boravio u toj bolnici 2021., održao tradicionalnu nedjeljnu molitvu s bolničkog balkona na desetom katu, koji sadrži sobe rezervirane samo za pape. Liječnici su rekli da je operacija bila nužna kako bi se sanirala kila, koja nekada nastaje na ožiljcima od prethodnih operacija. Češća je u starijih osoba, a mogu je također uzrokovati pretilost ili slabost trbušnih mišića.

Franjo se podvrgao laparotomiji, odnosno otvorenoj abdominalnoj operaciji u kojoj je rekonstruiran trbušni zid. Papi je u srpnju 2021. otklonjen dio debelog crijeva u sklopu operacije zbog bolne upale u divertikulu. Ranije ove godine je rekao da se bolest vratila i da utječe na njegovu tjelesnu težinu.

Riječ je o trećem Papinom boravku u bolnici otkako su ga 2013. godine kardinali izabrali kao prvog papu iz Latinske Amerike i to je najnoviji zdravstveni problem u nizu u proteklih nekoliko godina.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 11:33