Hearing of Oliver VÁRHELYI, Commissioner-designate, Neigbourhood and Enlargement - Arrival - Opening statement - Q&A sessionVINCENT VAN DOORNICK
StoryEditor
europska perspektiva

Varhelyi: Zapadni Balkan je više nego ikada geostrateški prioritet za EU

Piše desk  /  17.09.2022., 13:01h

Poručio da je potrebno ubrzati proces proširenja ove regije i pretvoriti njezinu europsku perspektivu u realnost

Europski povjerenik za proširenje EU Oliver Varhelyi izjavio je da je Zapadni Balkan u vrijeme ukrajinske krize više nego ikada geostrateški prioritet za EU i poručio da je potrebno ubrzati proces proširenja ove regije i pretvoriti njezinu europsku perspektivu u realnost.

"S više fokusa moramo nastaviti raditi s našim partnerima sa Zapadnog Balkana kako bismo ubrzali njihov europski put i njihovu europsku perspektivu pretvorili u stvarnost. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo njihove procese proširenja, pri čemu je perspektiva EU glavna pokretačka snaga za hitno potrebne reforme", rekao je Varhelyi.

Europski povjerenik je u video poruci na konferenciji civilnog društva Zapadnog Balkana, koja je održana u Pragu, istaknuo da je podrška EU izgrađena oko Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan, prenosi UNA.

"Ovaj Ekonomsko-investicijski plan je investicijski paket od 30 milijardi eura, što je jedna trećina BDP-a cijele regije. Vjerujem da ovaj plan ima potencijal da transformira regiju i donese prosperitet njegovim ljudima koji dosad nije viđen. Nudimo izgradnju puteva, snabdijevanje energijom i razvoj digitalne ekonomije. Podržavamo i obrazovanje", poručio je Varhelyi.

On je naglasio da je zajednička primjena ovog plana najbolji način da se ubrzaju europske integracije i ponudi atraktivna budućnost za mlade generacije u regiji.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:03