StoryEditor
bih i eu

Varhelyi: "Preporuka za kandidatski status BiH je bezuvjetna, ali je dana uz velika očekivanja"

Piše hina  /  28.11.2022., 11:35h

Preporuka Europske komisije da se Bosni i Hercegovini do kraja ove godine dodijeli status kandidata za članstvo u EU je bezuvjetna, ali ona je dana uz "velika očekivanja", izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Uoči susreta s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima tijekom posjeta Sarajevu Varhelyi je, u kolumni za banjolučke “Nezavisne novine”, napisao kako preporuka za kandidatski status ujedno predstavlja jasnu poruku političarima u BiH.

“Politička elita mora dokazati da želi napredak na europskom putu i da je spremna provesti prijeko potrebne reforme”, pojasnio je Varhelyi.

Vijeće EU bi u prosincu trebalo razmatrati preporuku Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, no postoje naznake kako su neke zemlje Unije, poput Nizozemske, sumnjičave i mogle bi uskratiti suglasnost jer BiH do sada nije provela gotovo ništa od 14 reformskih prioriteta što ih je Komisija definirala kao preduvjet za kandidatski status još 2019.

Varhelyi je sada napravio odmak od ranije najavljivanog vremenskog okvira i napisao kako će Vijeće EU preporuku razmatrati “možda čak u prosincu”, no sve ovisi o tome kojom će brzinom u BiH biti uspostavljena nova tijela vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada, ali i što će do tada uraditi vlast koja je u odlasku.

Pojasnio je kako se od sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH očekuje usvajanje strategija o migracijama i azilu i borbi protiv organiziranog kriminala. Podsjetio je i kako su već predugo na čekanju usvajanje izmjena i dopuna koje se odnose na integritet pravosuđa i novi zakon o sudovima, te poduzimanje svih mjera za uspostavu ureda za suradnju s Europolom.

“Navedene reforme će pokazati državama članicama EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u svojoj želji da se pridruži EU. Te reforme nisu za Bruxelles, potrebne su da unaprijede svakodnevni život svih građana BiH”, napisao je Varhelyi.

Istaknuo je i kako eventualni kandidatski status ne znači kraj nego tek početak velikog posla, a kao jednu od prioritetnih zadaća naveo je reformu ustava i izbornog zakona, čiji je cilj eliminirati svaku diskriminaciju građana u izbornom procesu i osigurati funkcionalnost tijela vlasti.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:18