StoryEditor
EUROPSKI POVJERENIK

Varhelyi: BiH mora ispuniti 14 prioriteta, nećemo ublažavati uvjete

Piše desk  /  17.06.2022., 22:26h

Europska komisija je danas dala preporuku da se Ukrajini i Moldaviji daju kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, te da se Gruziji da europska perspektiva, a da se kasnije odlučuje o kandidatskom statusu.

Na pitanje novinara zašto danas nije bilo odluke o Bosni i Hercegovini i našem kandidatskom statusu, povjerenik za proširenje EU Oliver Varhelyi je, kako prenosi N1, kazao:

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Europskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uvjetima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“.

Varhelyi se također osvrnuo na situaciju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom za koju je kazao da je žrtva unutarnje politike u Sofiji i da nema nikakvih pomaka, ali je na dodatno novinarsko pitanje kazao kako će Evropska komisija pokrenuti proces pregovora i bez suglasnosti Bugarske i da se radi o danima, a ne o tjednima ili mjesecima kada će se to dogoditi.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 09:09