StoryEditor

‘Vargi sam nosio novac, televizore, mobitele, jacuzzi... i Golf 3! Sve po Mamićevom nalogu‘

Piše D  /  23.09.2020., 02:09h

- Bilo je tu svašta. Nosio sam i predavao Franji Vargi novac, mobitele, njih 7-8, 2-3 televizora, sprave za vježbanje, laptop, dva stolna računala, jacuzzi, automobil Golf 3, novac, PlayStation, traka za trčanje, šator... Svašta. I sve se, osim Golfa 3, plaćalo novcem Dinama - izjavio je danas, u nastavku suđenja Franji Vargi i Blažu Curiću na Županijskom sudu Osijeku, svjedok Bruno Hotko, bivši zaposlenik Dinama, koji je prema osobnom priznanju bio čovjek za vezu između Zdravka Mamića i Varge, piše Jutarnji.hr.

- Bio sam ‘potrčko‘, veza između Zdravka Mamića i Varge - rekao je Hotko, koji je u inkriminiranom razdoblju tijekom 2017. i 2018. godine bio direktor hotela u GNK Dinamo. Danas tamo više ne radi. Dao je otkaz.

- Tada sam bio zaposlenik kluba i Mamić me poslao da preuzmem nešto od gospodina Varge. Tako je počela ta suradnja, a komunikacija se odnosila na, ne znam kako bih to opisao, „odi tamo, odnesi mu to, uzmi od njega ako ima što i donesi mi“. Odlazio sam u Belišće, odnosio Vargi novac i kupljene stvari i, ako je imao, od njega preuzimao stickove - ispričao je Hotko.

- Sve sam kupovao po nalogu Zdravka Mamića. Varga bi mi rekao ili poslao fotografiju što mu treba i plaćali smo to novcem Dinama. Osim automobila. On nije plaćen novcem Dinama - istaknuo je Hotko, koji je na fotografijama zaplijenjenih predmeta kod Varge prepoznao i neke koje mu je osobno predao. Rekao je i da mu nikada nije bilo u potpunosti jasno što je Varga točno radio za Mamića, iako mu je ovaj to pokušavao, dodao je, „čak i nacrtati, ali ja to nisam razumio.“

- Crtao je kvadratiće na papiru, da su to suci i sudsko vijeće, da će ući u inboxe, neke poruke stavljati unutra.... Govorio je kako će pomoći Zdravku, jer mu smještaju, spominjao je Cvitana, Laptoš... - rekao je Hotko, koji je dodao i kako su mu „poznate prepiske“ koje je Mamić prezentirao na sada već famoznoj ‘pressici‘ u lipnju 2018., kada je prozvao DORH i suce u Osijeku da mu namještaju osuđujuću presudu.

Ispričao je i kako mu je Varga poslao fotografiju, konkretno ‘screenshot‘ drugog mobitela gdje je gore pisalo Laptoš, a on ju je proslijedio Mamiću. Kod Varge je odlazio više od 20 puta, a dva puta je preuzeo i stick kojeg je predao Mamiću, pri čemu mu je Varga rekao da će njegov posao pomoći Mamiću u kaznenom postupku pred osječkim sudom.

Varga mu je čak, radi lakše komunikacije, otvorio i email adresu na ime Zeko Zekoslavac, ali mu preko nje nije ništa slao. Na kraju se Hotko, rekao je, našao u situaciji da treba vratiti sredstva, što nije htio učiniti, pa su mu u Dinamu dali opomenu pred otkaz.

- Tražili su da im vratim 500-600 tisuća kuna, što nisam htio. Na kraju ih je vratio Krešimir Antolić kojemu je taj novac, mislim dao Zoran Mamić. Kad je USKOK ušao u klub nastala je panika. Inače, Antolić, Vlatka Peras i Igor Kodžoman su znali gdje ide ta oprema, a ja nisam ulazio u detalje. Zdravko mi je samo rekao: „Riješi to, to će mi pomoći“ - zaključio je Hotko.

Osim Hotka, svjedočio je i osječki poduzetnik Ivica Rebrina koji je 2018., na zamolbu jednog prijatelja, zaposlio Vargu u svojoj firmi, ali mu je nakon godinu dana dao otkaz, jer ovaj nije napravio niti jedan informatički ili programerski posao koji mu je ovaj zadao. U tom periodu Varga mu je pričao kako poznaje Mamića i Ivicu Todorića te kako za njih prisluškuje određene osobe i da radi za njih.

- Jednom je rekao i kako ima neke poruke Martine Dalić vezano za aferu Agrokor i da će pasti Vlada, da će on srušiti Vladu i Karamarka vratiti na vlast. Rekao sam mu da mene ostavi na miru i da me to ne zanima i da ne vjerujem u to što priča, da izmišlja, jer sam smatrao da nije bio sposoban za takve poslove - rekao je Rebrina, kojega je Vargin branitelj Mario Poljak upitao jesu li pitanja na koja je odgovarao tijekom istrage u USKOK-u bila sugestivna, na što je ovaj odgovorio da jesu, ali je sud zabranio to pitanje i nije ga unio u zapisnik.

Svjedočili su i bivši načelnik PU osječko-baranjske Darinko Mikulić i njegova supruga Anka, koji su na sud došli u pratnji policije, jer dan ranije nisu opravdali svoj nedolazak. Oboje su izjavili kako znaju za Mamića, ali da se s njime nisu sastajali.

Anka Mikulić je iskazala i da Mamiću nije predavala nikakve dokumente, a što je u istrazi ustvrdio Varga, kao ni USB stickove niti su primali ikakav novac od Mamića. Rekli su i da ne znaju tko je u njega pucao u Hercegovini te da uopće ne znaju zašto su pozvani kao svjedoci.

Ivica Todorić, koji je također trebao svjedočiti, ispričao je svoj nedolazak.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 02:03