StoryEditor
NAKON 30 GODINA ŠUTNJE

‘Vareške suze‘ u Mostaru: Predstavljanje knjige Grete Filipović, žene žrtve višestrukog silovanja u ratu

Piše Desk  /  03.04.2024., 14:07h

Pod prijetnjom zločinaca, kako bi spasila brata od odvođenja u Zenicu, gdje mu je prijetila sigurna smrt, te od zla zaštitila majku i obitelj, Greta je o zločinu silovanja bila prisiljena šutjeti godinama. Zatomljena bol i neisplakane suze ipak su dobile priliku izaći i olakšati Gretinu ranjenu dušu kroz knjigu “Vareške suze” koju je objavila nepunih 30 godina nakon zločina.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH u okviru programa obilježavanja

32. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane organiziraju predstavljanje knjige "Vareške suze" autorice Grete Filipović. 

Na predstavljanju će, uz autoricu, govoriti i prof. dr. sc. Perina Meić,  velečasni Ilija Orkić, Brane Vrbić i Mario Andrić. 

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 8. travnja 2024. godine s početkom u 19:45 sati u galeriji kraljice Katarine Kosače u HDHS Kosača, a ulaz je slobodan. 

Vareške suze Grete Filipović potresno je autobiografsko djelo u kojem autorica govori o ratnoj traumi i činjenici da je bila žrtva višestrukog silovanja. 

U ispovijesti žene silovane u ratu autorica djevojačkog prezimena Mijatović opisuje svoj život od ranog djetinjstva s obitelji u mjestu Careva Ćuprija, u općini Olovo, do odrastanja i poslova koje je radila, uključujući i dužnost vijećnice u Olovu. Miran obiteljski život prekinuo je rat, Greta se, kao društveno angažirana osoba, uključila pomažući ljudima u potrebi koliko je mogla. Ipak, ni ona ni njezina obitelj nisu pošteđeni zla koje se nadvilo nad Hrvate u dolini rijeke Krivaje, od Zavidovića i Olova do Vareša. Gretin brat zatočen je u Varešu.

U želji da vidi brata i uvjeri se je li živ, posjetila ga je 25. siječnja 1994. Tog najstrašnijeg dana njezina života Greta je postala žrtva višestrukog silovanja. Počinitelji su četvorica pripadnika Armije RBiH, dvojica njoj poznata - Muhidin Bašić i Mirsad Šijak.

Obojica su prije deset godina osuđena na sedmogodišnje zatvorske kazne. Druga dvojica, i do danas nepoznata, i dalje izbjegavaju suđenje.

Pod prijetnjom zločinaca, kako bi spasila brata od odvođenja u Zenicu, gdje mu je prijetila sigurna smrt, te od zla zaštitila majku i obitelj, Greta je o zločinu silovanja bila prisiljena šutjeti godinama. Zatomljena bol i neisplakane suze ipak su dobile priliku izaći i olakšati Gretinu ranjenu dušu kroz knjigu “Vareške suze” koju je objavila nepunih 30 godina nakon zločina. Knjiga je, osim na hrvatskom, dostupna i na engleskom te njemačkom jeziku. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:29