StoryEditor

Vareš bi uskoro ponovno mogao postati rudarski grad

Piše D  /  23.07.2019., 03:07h

Također, nakon višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, također u općini Vareš, priopćeno je iz kompanije "Eastern Mining".

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija "CSA Global" iz Australije.

Izvršni direktor "Adriatic Metalsa" Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice i za Veovaču vrlo ohrabrujući.

- Od kada smo počeli istraživanja početkom 2017. godine potvrđeni su značajni mineralni resursi te postojanje plemenitih metala na poznatim nalazištima. Depoziti na lokaciji Rupice su svjetske klase i naše istraživanje će ići u smjeru potrage za mogućim širenjem područja izvan do sada otkrivene mineralizacije. Najnovija bušenja sugeriraju da se mineralizacija nastavlja na sjever na tom lokalitetu - naveo je Cronin.

Dodao je da će biti potrebno nastaviti istraživanje u okvirima koncesijskog područja, ali već sada postoji značajan osnov za izradu studije obuhvata koja na koncu vodi ka studiji izvodljivosti za obnavljanje rudnika u Varešu.

Oba nalazišta su u zoni koncesije koja je odobrena koncesionaru "Eastern Mining". Istraživanja se vrše u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona, Općine Vareš sa posebnim uvažavanjem i dobrom suradnjom sa lokalnim stanovništvom.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:22