StoryEditor

VAPAJ MJEŠTANA ŠPIONICE Zatvorili su nas u logor, cijelo selo su blokirali

Piše D  /  08.04.2020., 02:04h

Naime, već 12. dan mjesto Srednja Špionica kod Srebrenika nalazi se pod karantenom i to kao jedino takvo mjesto u zemlji. Niti jedna druga sredina u BiH nije u cijelosti stavljena u karantenu. Mještani su zbog toga ogorčeni i to prvenstveno jer su im oduzete osnovne slobode ali i zbog tog što im se nanosi ekonomska šteta.

„Mještani Srednje Špionice nalaze se već 12 dana u logoru. Ovo je nesnosno. Sve su zakuhali gradonačelnik Srebrenika (Nihad Omerović, op.a.) i jedan lokalni moćnik. Naš vapaj nitko ne čuje. Danas je zasjedao krizni stožer i nema ni govora o podizanju karantena sa sela“, izjavio je vidno uznemireni Veselčić.

Kaže i kako nadležni jedan dan uzmu nekoliko uzoraka za testiranje na korona virus. Rezultati se čekaju po nekoliko dana, a potom se uzima opet nekoliko novih uzoraka.

„Zašto nas ne testiraju sve od jednom ili u nekom razumnom vremenskom roku? Zašto ovo rade? Izgleda kako žele da ostanemo blokirani do Božića. Ovo je nečuveno. Staviti neko područje pod karantenu može samo država a ne općina. Mi smo već razgovarali s odvjetnicima i podnijet ćemo tužbe protiv odgovornih za ovo što nam se radi“, istaknuo je.

Veselčić kaže kako je sve počelo prije 10-ak dana s prvim slučajem pojave korona virusa u selu. Riječ je o ženskoj osobi koja je i inače narušena zdravlja i koja je liječena u Brčkom jer je tamo prijavljena.

„Kad je potvrđeno da je ona pozitivna na korona virus, u roku dva sata naše selo je izolirano i stavljeno pod karantenu. Nitko ne može ni ući ni izaći iz sela. Mi imamo dovoljno hrane, nećemo pomrijeti od gladi i to nije problem. Problem jer nam je oduzeta sloboda, jer mi imamo svoje poslove kojima se bavimo i koji sada propadaju. Osobno se bavim uzgojem životinja, imam mesnice. Nevjerojatno je da ne daju ni da veterinar dođe pregledati životinje. Ogromne štete se nanose, poslovi nam propadaju“, očajan je Veselčić.

Kaže kako vapaje mještana Srednje Špionice nitko ne čuje, kao da ne postoje.

„Zamislite da je jedan Čitluk stavljen pod karantenu ili Banja Luka. To je nezamislivo. No, nikog nije briga za nas. Naše vapaje nema tko čuti. Recimo, stanovnici Srednje Špionice koji su umirovljenici ne mogu podignuti svoje mirovine. Mnogi su ovdje mišljenja da ovo nema veze s bolešću, nego s nekim drugim stvarima“, rekao je Veselčić.

Inače, Srednja Špionica u kojoj živi više od 400 stanovnika krajem ožujka je stavljeno u karantenu. Iz naselja nitko niti izlazi niti tko može ući. Na ulazu u Srednju Špionicu je policijska patrola, koja je zatvorila čak i „kozje staze“.

Iz Kriznog stožera Tuzlanske županije kažu kako se „sve radi po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, pa tako i testiranja“.

“Anketirano je 115 prvih kontakata i oni su stavljeni pod nadzor. A što se tiče testiranja ovih osoba, ja sam dobila puno i privatnih pitanja hoće li biti testirani svi mještani. To je praktično nemoguće, uostalom, nije ni u skladu sa smjernicama WHO-a”, poručuje ministrica zdravstva Čolić.

Današnji podaci govore kako je u Špionici korona virusom zaraženo 16 osoba.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:20