StoryEditor

Valentinu Ćoriću odbijen zahtjev za ukidanje uvjeta za prijevremenu slobodu

Piše D  /  24.02.2020., 04:02h

Ćorić je osuđen na kaznu zatvora od 16 godina zbog zločina počinjenih na teritoriji Herceg-Bosne, a pušten je na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne, prenosi Srna.

U odluci se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uvjete njegovog puštanja na prijevremenu slobodu u potpunosti ili da ih objasni - da bi Ćorić mogao sudjelovati kao stranka i svjedok u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Mehanizam podsjeća da je Ćorić pušten iz zatvora uz uvjet da ne stupa u kontakte sa žrtvama i svjedocima u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Haškog suda, da ih ne zastrašuje i da ne pokušava nauditi. Ćoriću je zabranjeno utjecati na rad Mehanizma ili na provođenje pravde.

Precizirano je da on može živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, ali da ne može biti politički aktivan, niti prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzročiti nemire, razgovarati sa bilo kim o svom predmetu, osim sa svojim odvjetnikom, kao i da ne može posjedovati oružje, niti da počini bilo kakav prekršaj.

Ukoliko prekrši ove uvjete, smatrat će se da je počinio djelo nepoštovanja suda, navodi se u odluci.

U odluci se podsjeća da Ćorić smatra da je, zbog ovih uvjeta, u neravnopravnom položaju u odnosu na druge osuđenike Haškog suda i da to utječe na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obveze u domaćem postupku.

Agius je naveo da je Ćorić potvrdio da se pridržava uvjeta pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:52