Article_Top_970x250

Valentinu Ćoriću odbijen zahtjev za ukidanje uvjeta za prijevremenu slobodu

odluka suda

Valentinu Ćoriću odbijen zahtjev za ukidanje uvjeta za prijevremenu slobodu

velj 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da ukine uvjete njegovog prijevremenog oslobađanja, objavljeno je u Hagu.

Ćorić je osuđen na kaznu zatvora od 16 godina zbog zločina počinjenih na teritoriji Herceg-Bosne, a pušten je na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne, prenosi Srna.

U odluci se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uvjete njegovog puštanja na prijevremenu slobodu u potpunosti ili da ih objasni - da bi Ćorić mogao sudjelovati kao stranka i svjedok u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Mehanizam podsjeća da je Ćorić pušten iz zatvora uz uvjet da ne stupa u kontakte sa žrtvama i svjedocima u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Haškog suda, da ih ne zastrašuje i da ne pokušava nauditi. Ćoriću je zabranjeno utjecati na rad Mehanizma ili na provođenje pravde.

Precizirano je da on može živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, ali da ne može biti politički aktivan, niti prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzročiti nemire, razgovarati sa bilo kim o svom predmetu, osim sa svojim odvjetnikom, kao i da ne može posjedovati oružje, niti da počini bilo kakav prekršaj.

Ukoliko prekrši ove uvjete, smatrat će se da je počinio djelo nepoštovanja suda, navodi se u odluci.

U odluci se podsjeća da Ćorić smatra da je, zbog ovih uvjeta, u neravnopravnom položaju u odnosu na druge osuđenike Haškog suda i da to utječe na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obveze u domaćem postupku.

Agius je naveo da je Ćorić potvrdio da se pridržava uvjeta pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Dnevnik.ba