StoryEditor

Valentin Inzko: Kad se završi s Kosovom i Srbijom, na red će doći BiH

Piše D  /  11.05.2019., 07:05h

Nakon  što su četiri izaslanstva u Vijeću sigurnosti UN-a spomenula uporabu bonnskih ovlasti, to bi se moglo tumačiti kao neka vrsta opredjeljenja da se ponovo vrati tim ovlastima.

Malo je to i pitanje frustracije međunarodne zajednice što stvari idu tako sporo i što je tako malo domaćih rješenja. Neki zbog toga i razmišljaju da bi se možda trebalo vratiti bonnskim ovlastima, ali kao posljednjoj mogućnosti.

Prva mogućnost uvijek mora biti domaće rješenje i, tek kada ono ne uspije, treba primijeniti bonnske ovlasti. Mislim da su neke stvari otišle predaleko. Recimo izbori u Mostaru ili status Srba u Mostaru, koji tamo zvanično ne postoje.

Isto tako, slučaj ‘Sejdić-Finci’ traje deset godina. To je prosto predugo. Čak i ako nismo upravu, ljudi odlaze iz BiH jer više nemaju vremena čekati. Amerikanci na svojoj agendi imaju 400 konflikata po cijelom svijetu te, što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed da se do kraja napravi posao.

Da se završi posao u Makedoniji, potom da se završi posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla BiH. Želim da to što kraće potraje, no ne mogu ništa više reći“, kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, prenosi Dnevni List.

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 21:09