StoryEditor
veliko nezadovoljstvo

Val prosvjeda zbog loše socijalne situacije u bošnjačkom dijelu FBiH

Piše Desk  /  30.11.2021., 13:29h
Nekoliko tisuća umirovljenika iz cijele Zeničko-dobojske županije i onih koji ih podržavaju danas se okupilo na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici. Razlog je teška materijalna situacija, te jaki zaostatak rasta mirovina s troškovima života u Federaciji.

Zahtjevi su - povećanje mirovina u FBiH u ovoj godini za 10 posto, te bolja zdravstvena zaštita.

“Savez umirovljenika ZDŽ predstavlja 60.000 umirovljenika. Mi moramo iskazati nezadovoljstvo ovim što se događa s umirovljenicima, pa valjda će se na nas ugledati i drugi”– kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera ZDŽ.

Ovom priliko ukazano da od 60.000 umirovljenika, njih oko 36.000 prima mirovinu do 382 KM i najnižu 382 KM. Istaknuto je također, da struja još uvijek nije poskupijela iako se isto uskoro očekuje, ali da je hrana svaki dan sve skuplja ukazavši da je litar ulja vece 3,20 KM, vreća brašna 22 KM, a kruh oko 1,5 KM, dok se mirovine nisu povećavale.

Skoro u isto vrijeme su u Sarajevu održani prosvjedi 8 sarajevskih sindikata, koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju iz kantonalnog proračuna i Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja, te komunalne privrede Kantona Sarajeva. Prosvjedi se održao ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Na prosvjedima je prisustvovalo oko 100 predstavnika sindikata sudionika štrajka upozorenja.

Velikom salvom zvižduka dočekan je premijer kantona Edin Foto, koji se nije ni zaustavljao kod prosvjednika, nego je samo produžio u zgradu Vlade.

Zahtjevi osam sindikata se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plaća djelatnika javnih službenika kantona.

Naime u nacrtu proračuna KS-a za 2022. godinu to isto nije planirano, a sindikate nitko nije obavijestio ni s njima pregovarao o plaćama za 2022. godinu. Skupština KS-a danas raspravlja o proračunu.

Ukoliko današnji štrajk upozorenja ne bude naišao na razumijevanje odgovornih, najavljen je i generalni štrajk.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 06:06