StoryEditor

Vakula najavljuje novu neugodnu promjenu

Piše D  /  30.10.2019., 08:10h

Podjednaka ili samo malo manja temperaturna razlika bit će i sutra, kad će bure biti uzduž cijeloga Jadrana, i dalje najjače podno Velebita. Pritom će kiša biti rjeđa, u gorju uz poneku snježnu pahulju, a sunčanog će vremena u većini krajeva biti više nego prošla dva dana.

U petak još sunčanije i većinom suho, uz slabiji vjetar, ali i dalje uglavnom relativno svježe, posebice tijekom maglovitog jutra u kopnenom području, gdje je moguć i slab mraz.

A nakon kratkotrajnog razdoblja svježine, od vikenda će opet biti južine i iznadprosječne topline, uz promjenljivo vrijeme s povremenom kišom, češćom i ponegdje obilnijom od subote navečer, posebice na Jadranu i područjima uz njega. Osim nje, mnogima bi moglo smetati i umjereno i jako jugo i južni vjetar, ponegdje i jugozapadni, koji će prevladavati u sjevernijim krajevima unutrašnjosti. Uz sve to i biometeorološke će prilike biti nepovoljne, prognozira Vakula.

I u četvrtak će oblaka na istoku Hrvatske biti mnogo, ali ipak popodne i barem kraćih sunčanih razdoblja. Povremeno je moguća slaba kiša ili rosulja, osobito u Posavini. Uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak bit će relativno svježe.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura. Prvi dio dana većinom oblačan, mjestimice uz slabu kišu, a popodne su vjerojatna i sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

U višem gorju ponegdje i jaki udari sjeveroistočnjaka, a na sjevernom Jadranu većinom još vjetrovitije, uz umjerenu do jaku buru, podno Velebita i na udare i olujnu. Uz većinom oblačno vrijeme i slabu kišu u gorju prohladno. U Istri i na obali uglavnom suho, a dnevna temperatura oko 14 °C.

U Dalmaciji promjenljivo. Povremena kiša bit će češća u noći i ujutro, dok će je danju biti uglavnom u južnijim predjelima. Puhat će bura, uglavnom umjerena, dok će na otocima biti i sjeverozapadnog vjetra. Najviša dnevna temperatura od 12 °C u unutrašnjosti do 18 °C na obali.

U četvrtak će kiša biti najčešća na jugu Hrvatske, gdje su lokalno mogući i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će većinom umjerena bura pa će i more biti malo do umjereno valovito, temperature malo više od najviših dnevnih oko 19 °C.

"Na kopnu i na blagdanski petak danju relativno svježe, a jutro hladno, ponegdje uz maglu i mraz. S južnim i jugoistočnim vjetrom u dane vikenda dolazi topao zrak, pa će se u nedjelju i početkom novoga tjedna ponegdje mjeriti i 20 °C - opet znatno iznad prosjeka. No posvuda većinom suho bit će samo u petak, a zatim opet više oblaka i povremena kiša.

I na Jadranu za vikend već okreće na južinu, pa će ponovno biti oblačnije, kišovitije i toplije, osobito od nedjelje, kada će puhati ponegdje i jako jugo, južni te jugozapadni vjetar. No, na blagdan Svih Svetih duž obale će prevladavati sunčano, a i bura će oslabjeti", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:59