StoryEditor
REAKCIJE

Vajdner za Dnevnik.ba: Bošnjačko vodstvo ne bi se više angažiralo ni da se RS želi odcijepiti

Piše Desk  /  28.07.2022., 10:51h

Bošnjačko vodstvo, i ne samo političko, jer je razvidno da nije riječ samo o ljudima iz politike nego i drugih segmenata života, strateški radi na stvaranju nacionalne države Bošnjaka i to misle. Ako nekome nije bilo jasno što se trenutačno događa – a taj se proces već godinama odvija – mogao je sada sve vidjeti, rekao je za Dnevnik.ba Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika.

Nažalost, dodaje Vajdner, u aktualnom trenutku, bošnjačke elite ne bi se više angažirale kada bi srpsko vodstvo najavilo referendum za odcjepljenje Republike Srpske, nego što su se sada 'propele' da bi onemogućili ispravljanje nepravdi nanesenih Hrvatima i to bez obzira na činjenicu kako cjelokupan događaj treba promatrati pod prizmom predizbornih aktivnosti unutar bošnjačkog korpusa.

“I treba imati na umu kako to rade svjesno što implicira i moralnu odgovornost! Kada se napokon moglo krenuti putem koji bi ovu državu usmjerio ka normalnijoj budućnosti, a što bi značilo da se isprave nepravde koje su Hrvate politički majorizirale i gurnule na rub političke beznačajnosti, najedanput su svi 'skočili" kako bi to onemogućili.Štoviše, pokazalo se koliko je medijsko-politički proces sotoniziranja Hrvata uznapredovao te smo mogli čuti izjave 'običnoga svijeta'", rekao je Vajdner.

U svemu ovome, ističe Vajdner, nije se proslavila ni međunarodna zajednica.

“Od početka sam bio oprezan kada su u javnost procurile informacije o nametanju Izbornog zakona, jer ako se nešto uistinu želi učiniti ne puštaju se 'probni baloni', nego krene u realizaciju. A ovako su ponovno očitovali svoju neozbiljnost i popustljivost Bošnjacima. Kakva se poruka šalje time ako se odustane od nečega samo zato što na ulicu iziđe bučna masa, neka svatko za sebe zaključi“, izjavio je Vajdner.

Ovakvim i sličnim svjesnim političkim akcijama koje poduzima bošnjačko vodstvo gubi država BiH.

“Jer barem se na ovdašnjim prostorima pokazalo kako je kratkotrajna budućnost one države u kojoj su njezini stanovnici nezadovoljni i koji ju ne smatraju svojom. Jasno je kao dan da ovakvu BiH Srbi - koji su nagrađeni Republikom Srpskom - nikada i nisu  smatrali svojom; Hrvati jesu, ali su Bošnjaci i međunarodni politički banditi sve učinili, kako bi nam ju ogadili; ostaju samo, dakle, Bošnjaci koji su međusobno podijeljeni između komunističkih titoista i, uvjetno rečeno, islamista“, rekao je Vajdner.

Trenutačno ne postoje nikakve političke integracijske silnice, smatra. koje bi, uvažavajući nacionalne identitete, stvarale zajednički državni identitet - kao preduvjet opstanka države.

“Ako se ne promijeni pravac, ova država nema budućnost kao država nego samo kao međunarodni protektorat - a u aktualnom kontekstu, najodgovornije su upravo bošnjačke elite koje ju, od svoje 'prevelike ljubavi', kao malo dijete kada uzme pile u ruke, stišću dok ne izdahne“, tvrdi.

Hrvati BiH iz ovoga bi, ističe Vajdner, trebali izvući pouke za vlastitu budućnost.

“Godinama pasivno promatramo kako nam se oduzimaju politička prava - i jedva da progovorimo, a kamoli da poduzmemo neku, u demokratskim okvirima, dozvoljenu reakciju. Jer, dok se - što je samo po sebi pohvalno - na manifestaciji 'Tisuću Ivana' na Kupresu može okupiti 'sto tisuća' Hrvata, a na dočeku izbornika Dalića u Livnu 40 0000, dotle nismo u stanju izaći na bilo kakve prosvjede zbog težnji da nas se dekonstituira. Očito je da, nažalost, nemamo onih koji bi stali na čelo naroda u jednom takvom demokratskom činu. Nadam se samo da se ne očekuje, kao za turskoga vakta, da svećenici povedu narod i na tom polju“, zaključio je velečasni Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika u izjavi za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 12:14