StoryEditor
novi zakon

V. Britanija krši dogovor s EU: "Ovo je unilateralizam najgore vrste"

Piše hina  /  19.06.2022., 20:10h

Irski premijer Micheal Martin u nedjelju je kazao da je novi britanski zakon, kojime se mijenja dio dogovora o brexitu sa ciljem da se olakša trgovina sa Sjevernom Irskom, "unilateralizam najgore vrste" te je pozvao vladu da nastavi pregovore.

Europska komisija pokrenula je dva nova pravna postupka protiv Britanije ovaj mjesec nakon što je London objavio da namjerava zaobići neka pravila za razdoblje nakon brexita u takozvanom sjevernoirskom protokolu kojime se uređuje trgovina s tom britanskom pokrajinom.

London je predložio da se odbace neki računi za robu koja iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva dolazi u Sjevernu Irsku te doveo u pitanje ulogu Europskog suda u odlučivanju o dijelovima dogovora nakon brexita između EU i Britanije.

Novo zakonodavstvo još nije usvojeno u parlamentu, što bi moglo potrajati.

"Ovo nije prihvatljivo i predstavlja unilateralizam najgore vrste", kazao je Martin za BBC.

"U potpunosti prihvaćamo da postoje legitimni problemi u radu protokola te vjerujemo da se ozbiljnim i kontinuiranim pregovorima između Europske unije i vlade Ujedinjenog Kraljevstva ti problemi mogu riješiti."

"Ako zakon bude donesen, mislim da ćemo biti u prilično ozbiljnoj situaciji", kazao je. "Ono što nam sad treba su sadržajni  pregovori između britanske vlade i Europske unije".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:25