StoryEditor

UŽIVO: Veliki neredi u Parizu: Opća pobuna protiv visokih troškova života

Piše D  /  08.12.2018., 03:12h

Iako je vlada predsjednika Emmanuela Macrona odustala od poreza na gorivo danas su počeli novi prosvjedi u Francuskoj. Nezadovoljni gospodarskom politikom, građani Pariza četvrti su vikend na ulicama.

U centru Pariza okupilo se oko 5000 ljudi, koji su se kretali Champs-Elyseesom, gdje su zaustavljeni. Nakon sukoba na početku prosvjeda policija je na okupljene ispalila suzavac. Jake snage čuvaju prilaze sporednim ulicama i tako i prosvjednike zadržavaju u ograničenom prostoru. Uhićeno je gotovo 400 ljudi. BBC javlja kako se prosvjeduje i u drugim francuskim gradovima, a prosvjedima sudjeluje oko 31 tisuća ljudi.

Još je svitalo kad su se prosvjednici počeli okupljati u glavnom gradu Francuske. Predsjednika Macrona optužuju da favorizira bogate i gradske stanovnike nad onima koji jedva preživljavaju u  ruralnim dijelovima. Pozivaju ga na ostavku. Macron, 40-godišnji bivši investicijski bankar, kritičari su već prozvali "predsjednikom bogatih". Njegovo povećanje poreza na gorivo - koje je opravdavao prijelazom Francuske na "zelenije gospodarstvo" - uzrok je početka prosvjeda koji su se sad pretvorili u opću pobunu protiv visokih troškova života. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:43