StoryEditor

Uzgajivači svinja u Federaciji imaju znatno veće subvencije nego u RS-u

Piše D  /  19.02.2020., 07:02h

Naime, kako kažu, uzgajivači svinja u Federaciji imaju znatno veće subvencije i automatski su na tržištu konkurentniji.

Dževad Kovač, predsjednik Federalne udruga uzgajivača koza i ovaca “Tor”, ističe kako su prošle godine poticaji za uzgajivače svinja u FBiH iznosili oko 16 milijuna KM, što je, kako podvlači, apsurdno, piše Capital. 

“Još veći apsurd je to što Federacija najviše svinjsko meso izvozi u Tursku“, tvrdi Kovač.

Sasvim druga priča je kada je u pitanju uzgoj ovaca.

“Ovce su u Federaciji u stanju zoološkog vrta“, slikovito je opisao Kovač stanje u ovom sektoru.

Prema njegovim riječima, poticaji za rasplodnu ovcu u ovom entitetu iznose 30 maraka, ali troškovi vezani za prijave za poticaj uz plaćanje raznih taksi i dažbina iznose preko 45 maraka, tako da nikome nije u interesu ići u minus.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja RS, ističe da poljoprivrednici ne mogu biti zadovoljni visinom novčanih poticaja za oblast poljoprivrede koju je predložilo resorno ministarstvo u Republici Srpskoj.

“A, još manje poticajima namijenjenim za razvoj svinjogojstva“, kazao je Maljičić i dodao da farmeri i u Federaciji i u Brčko distriktu imaju veće poticaje za svinjogojstvo od farmera u RS.

“Proizvodnja se polako seli u Federaciju, a mi s ovim poticajima ne možemo biti konkurentni nikome“, kaže Maljčić.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ističe da je unazad nekoliko godina svinjarski sektor najviše pogođen.

“Svjesni smo da uzgajivači svinja u Federaciji imaju daleko bolje subvencije i automatski su na tržištu konkuretniji od nas. Također, nepovoljan je odnos u isplati za uzgajivače svinja, tako da za krmače jednom godišnje imamo po 60 KM, a za tovne svinje 35 KM“, kazao je Marinković.

Dodao je da ove godine svinjari s pravom mogu biti nezadovoljni.

“Iako imamo obećanja od nadležnog ministarstva da će u ovoj godini biti bolje, nažalost sve se svodi samo na obećanja“, rekao je Marinković, prema čijim su riječima u FBiH  više zastupljeni prerada i uvoz, dok je u RS zastupljenija primarna proizvodnja. 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a rekli su da farmer u FBiH za utovljenu svinju dobija 59 maraka, a za rasplodnu krmaču 140 KM, dok u RS taj poticaj iznosi 45 za svinju, a za krmaču 115 maraka.

“Treba imati u vidu da je Republika Srpska donijela pravilnik, a u Federaciji je tek u nacrtu, tako da te podatke za Federaciju treba uzeti s rezervom. Osim toga u Republici Srpskoj je mnogo veća proizvodnja u oblasti svinjarstva, pa je Federaciji na neki način lakše izjednačiti poticaje po grlu s nama, jer ima manje proizvođača, čime automatski izdvaja ukupno manje sredstava za oblast svinjarstva od RS“, kazao je Aleksandar Macanović, glasnpogovornik Ministarstva, piše Večernji list.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 12:34