StoryEditor
zagađenost zraka

‘Uzbuna‘ u Sarajevu

Piše D  /  20.12.2023., 19:44h

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je epizodu ‘Uzbune” u zoni koja obuhvata pet općine - Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Ilidža, uz primjenu interventnih mjera zbog prekomjernog zagađenja zraka. Na području ostalih općina na snazi ostaju mjere iz epizode ‘Upozorenje‘.

Na mjernoj stanici Bjelave prosječne dnevne vrijednosti PM10 prelazile 200 mikrograma po metru kubnom čestica, što je prag za proglašenje Uzbune, kao i da se prema sinoptičkoj prognozi očekuje stabilna vremenska situacija koja će pogodovati akumuliranju čvrstih čestica u zraku. Ostali praćeni polutanti ne bilježe povećane vrijednosti.

Visoke koncentracije PM10 se bilježe i danas u većem dijelu Kantona, a stanje se pogoršava tijekom večernjih sati.

Odlukom Vlade, naređuje se obveznicima primjene ovog plana da provode propisane interventne mjere koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih čestica, a to su općine, resorna kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, saobraćaja, obrazovanja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, javna komunalna poduzeća i zavodi, pravna i fizička osoba, privredni subjekti, postrojenja za sagorijevanje i tehnoloških postrojenja, te proizvođači toplotne energije.

Tijekom Uzbune, zabranjuje se svim fizičkim i pravnim osobama da voze automobile i teretna vozila čiji motori imaju normu EURO3 i manju. Za praćenje provođenja ove mjere su zaduženi Ministarstvo prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Također se privremeno zaustavljaju svi tehnološki procesi koji rezultiraju emisijama prašine u zrak, gdje je to tehnički izvodivo, odnosno ako tehnološki procesi omogućavaju zaustavljanje.

U slučaju da zbog karakteristika tehnološkog procesa nije moguće njihovo potpuno zaustavljanje, iste je potrebno svesti na tehnički minimum. Okolišna inspekcija KUIP-a je zadužena za praćenje provedbe ove mjere.

Epizoda Uzbune propisuje i maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, kao i osiguranje besplatnog javnog prijevoza ili subvencioniranja voznih karti tijekom trajanja te epizode. Nositelj te mjere je Ministarstvo prometa KS.

Odluku o proglašenju Uzbune je donijela Vlada KS, na prijedlog resornog ministarstva i Stručnog tijela za praćenje i koordinaciju primjene Kantonalnog plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka, koje je obrazložilo razloge za proglašenje Uzbune, priopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 10:11