StoryEditor
otok Iskija

Užas u Italiji: U klizištu stradalo osam ljudi, traga se za 13

Piše desk  /  26.11.2022., 15:44h

Trinaest osoba se vodi kao nestalo na talijanskom otoku Iskija nakon što je klizište izazvano jakom kišom zatrpalo neke zgrade i automobile.

Talijanska vatrogasna brigada objavila je na Twitteru da je oluja počela u četiri sata ujutro i izazvala poplave i klizišta na vulkanskom otoku u Tirenskom moru oko 30 kilometara od Napulja.

Potraga za nestalim ljudima je u tijeku, a strahuje se da bi brojke mogle da rastu. Ministar Mateo Salvini rekao je da je osam osoba stradalo, dok vlada izražava solidarnost sa pogođenim stanovništvom.

Kako prenose talijanski mediji, ima nestalih, uključujući porodicu koju čine muž, žena i beba i djevojka od 25 godina. 

Vatrogasna brigada nije iznijela detalje o broju nestalih, a navela je i poteškoće u dolasku na otok motornim čamcima i helikopterima zbog lošeg vremena.

Vlasti apeliraju na građane da ne napuštaju domove. Tamošnji vatrogasci su objavili su i da su uspjeli da spasu dvije osobe koje su se nalazile u automobilu koji je upao u more.

Kamenje je padalo sa planine, tok je zatrpao neke kuće i odvukao automobile do mora. Srušilo se 10 zgrada.

Ministar civilne zaštite Nelo Musumeci rekao je da je na Iskiji pala velika količina kiše.

- Stalno pratimo razvoj situacije. Šta možemo reći, ogromno klizište uzvodno od Casamicciole zahvatilo je nekoliko domova. Ukupan broj nestalih osoba definira koordinacija Prefekture, koja je također u vezi sa svim gradonačelnicima otoka za preventivnu evakuaciju drugih porodica - rekao je Musumeci.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2023 17:36