StoryEditor

Uvrede u Saboru: "Nacionalisti su glupani, rade protiv hrvatske države"

Piše D  /  24.04.2020., 11:04h

Kako je epidemiološka situacija u jeku pandemije koronavirusa u Hrvatskoj povoljnija i restriktivne mjere malo po malo popuštaju, tako se i saborski zastupnici vraćaju na stare teme. 

Raspravljajući o izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu za 2018. godinu, pojedini zastupnici usporedili su poštivanje prava manjina u Hrvatskoj i Srbiji, a pojedini su se obrušili na Hrvatsku zbog ophođenja prema pojedinim udrugama, konkretno srpskim, piše 24sata.hr.

Mostov Miro Bulj istaknuo je kako u Hrvatskoj nacionalne manjine većinom ostvaruju svoja prava koja prozlaze iz Ustava - od autonomije do financiranja u, naglasio je, ogromnim iznosima.

- 2004. Hrvatska je potpisala sa Srbijom Sporazum o reciprocitetu. I dok u Srbiji Hrvati nemaju pravo na svoga predstavnika u Parlamentu, ovdje su zagarantirana tri zastupnika. Dok u Hrvatskoj uz tri zastupnika imamo 40-ak gradonačelnika, dogradonačelnika, a u Srbiji naši Hrvati nemaju apsolutno nikakva prava i šikanirani su - istaknuo je Bulj. Sabor 16. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu strategije prilagodbe klimatskim promjenama | Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Maček/Pixsell

Javio se i predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović.

- Hoće li i kulturne udruge koje su financirane na ovaj način, konkretno SNV, snositi teret ove krize teret i hoće li dalje milijuni kuna odlaziti toj i sličnim udrugama koje šire govor mržnje? Ne mogu shvatiti da hrvatska država danas financira srpske Novosti preko SNV-a Milorada Pupovca, a širi se eksplicitan govor mržnje - istaknuo je Zekanović.

- Nemojmo zaboraviti  da su prije 30 godina pripadnici jedne nacionalne manjine uzeli puške u ruke i pokušali rušiti svoju državu Hrvatsku. Da, super, dragocjene su, ali još nismo čuli od čelnika te nacionalne manjine pravu, iskrenu ispriku za sve što su radili. A danas još imamo pravi etno biznis, od izbora u Sabor do dobivanja novca preko udruga, a najbolje o tome govori današnja koalicija koja upravlja Hrvatskom, ja sam je nazvao na onaj pravi način, hrvatsko-srpska trgovačka koalicija, a s obzirom na ono što se događalo neki dan u Jasenovcu proširio sam naziv na hrvatsko-srpska-romska trgovačka koalcija - poručio je. 

Predstavnik talijanske manjine Furio Radin zatražio je povredu Poslovnika, no predsjedavajući Božo Petrov opomenu mu nije dao. 

- Pretpostavljao sam da će ova točka biti prilično intenzivna. Neću vas previše kažnjavati, o vama će najbolje govoriti, o svim zastupnicima, ono što sami budu govorili. Što se tiče vrijeđanja, svaka osoba ima pravo iznijeti svoj stav, a to govori također o svakome - rekao je.

SDP-ov Gordan Maras poručio je da je dosta više takvih priča. 

- Moram najoštrije odbaciti što su rekli Bulj i Zekanović. Dosta je Hrvatskoj i građanima parazitiranja pojedinaca na manjinama, non stop jedna te ista priča. Mislim da će građani dobro procijeniti da oni koji siju netrepeljivost ne žele dobro Hrvatskoj. Mislim da se ne moramo uspoređivati s lošijima od sebe, to što je Republika Srbija takva kakva je, ne znači da Hrvatska mora biti, mi moramo biti uzor - rekao je dodavši kako je Hrvatskoj potreban ovaj Zakon jer će na izborima građani sami odabrati hoće li ponovno izabrati Vladimira Bileka ili Eminu Lekaj Prljaskaj koji su u Klubu Milana Bandića koji je, istaknuo je, uskočki optuženik.Zagreb: 16. sjednica Hrvatskog sabora započela

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Nezavisnom Marku Vučetiću je prekipjelo. Nacionalistima je rekao da su glupi, a to ni ne shvaćaju.

- Nacionalizam je glup zbog toga što izdaje ideju nacije. Ideja hrvatske nacije je ostvarena u hrvatskoj državi, a ono što je hrvatska država to je sadržano u Ustavima i zakonima. Kad ne provodimo Ustav i zakone, onda smo protiv ove države. Glupi nacionalisti su protiv ove države, a nisu toga svjesni, glupi nacionalnosti se zalažu da model vladanja u Hrvatskoj bude model vladanja Republike Srbije - istaknuo je naglasivši kako je nacionalizam glup jer ga promoviraju glupani.

Foto: Patrik Maček/Pixsell

- Nacionalne manjine su građani RH, oni nisu naš dodatak, nisu naša vrijednost koju ćemo mi oko vrata okačiti nego vrijednost RH. Oni su Republika Hrvatska, oni su Ustav i zakon, a ukoliko su nacionalisti i oni su glupi. Sve dok netko nije nacionalist, on izgrađuje državu, kad postane nacionalist on se očitovao kao protudržavni element koji uništava državu, odnosno u spoznajnom smislu - jedna obična budala - poručio je. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:01