StoryEditor

Uvjerljiva pobjeda konzervativaca, funta ojačala, Johnson slavi i najavljuje dovršetak Brexita

Piše D  /  13.12.2019., 08:12h

BBC torijevcima predviđa većinu od 78 zastupnika u parlamentu. Predviđa se da bi Johnsonovi konzervativci mogli osvojiti 364 mandata, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, Liberalni demokrati 12, Plaid Cymru četiri mjesta, Zeleni jedno, a Stranka Brexit niti jedno.

To bi značilo da će konzervativci imati najveću većinu u Westminsteru još od pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987.

Johnson je rekao da bi mu to dalo mandat da konačno dovrši Brexit kako bi Velika Britanija idućeg mjeseca mogla izaći iz Europske unije.

‘Čini se da je ova vlada dobila moćan novi mandat kako bismo završili Brexit. Prije svega želim zahvaliti ljudima ove zemlje što su izašli na birališta na izborima u prosincu koje nismo htjeli sazvati, no mislim da su se ovi izbori pokazali kao povijesni. Dali su ovoj novoj vladi priliku za poštivanje demokratske volje britanskog naroda da ovu zemlju promijeni na bolje‘, rekao je Johnson.

Jeremy Corbyn kaže da su Laburisti doživjeli vrlo razočaravajuću večer te da se na budućim izborima neće kandidirati. Dodao je da je Brexit toliko polarizirao zemlju da se smanjila šansa za normalnu političku raspravu.

Francuska je sinoć, sa susreta na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu, izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima izlaznih anketa rekavši da će pobjeda Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu, prenosi Jutarnji list.

Francuska zadovoljna, laburisti razočarani, funta ojačala

Pobjeda konzervativaca će "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu i "omogućiti jasnu većinu" u britanskom parlamentu koji se treba o njemu očitovati, komentirala je francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin.

Drugi čovjek britanskih laburista John McDonnell ocijenio je sinoć "krajnje razočaravajućim" težak poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima, potvrdi li se konačnim rezultatima, pripisavši ga "zamoru Brexitom" u vezi s kojim su laburisti bili neodlučni.

"Čini se da je tema Brexita prevladala, to je velikim dijelom zamor Brexitom. Ljudi već jednom žele završiti s tim", rekao je McDonnell za Sky News, komentirajući izlazne ankete.

"To znači da će se Brexit dogoditi 31. siječnja", istaknuo je Tony Travers, stručnjak Londonske škole ekonomije.

Financijska tržišta su nakon prvih procjena da je Boris Johnson osvojio ‘udobnu‘ većinu reagirala rastom vrijednosti britanske funte.

Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016.

Oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija za euro.

Tržište reagira na "moguću veliku pobjedu konzervativaca koja Borisu Johnsonu daje mandat za uspješan završetak Brexita", komentirao je Shaun Osborne, zadužen za devizna tržišta u Scotiabanku.

No čista pobjeda mogla bi ga "potaknuti da zauzme krut stav u pregovorima s EU-om", istaknuo je. Pojavi li se opet mogućnost Brexita bez dogovora, "to će ponovo utjecati na funtu", upozorio je.

Boris Johnson je htio ove izbore, treće u zadnje četiri godine, kako bi zemlju izvukao iz krize zvane Brexit koja je oštro podijelila zemlju nakon referenduma 2016. na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za izlazak iz EU-a.

Pedesetpetogodišnji čelnik koji je dužnost preuzeo u srpnju predstavljajući se kao spasitelj Brexita, nije mogao u parlamentu progurati dogovor koji je postigao s Bruxellesom jer nije imao većinu u Zastupničkom domu.

Psi na biralištima postaju nova britanska tradicija

Možda nemaju pravo glasa, no psi su svejedno bili dijelom britanskih parlamentarnih izbora u četvrtak.

Proteklih godina postala je to tradicija i birači i političari počeli su dovoditi svoje četveronožne kućne ljubimce na birališta, a ne samo konzervativni premijer Boris Johnson.

"Pas Dilyn traži od vas da danas podržite konzervativce", napisala je Johnsonova stranka u tvitu uz fotografiju psa britanskog premijera koji je za tu prigodu imao plavu ogrlicu u znak potpore toj stranci.

Kampanja na Twitteru #dogsatpollingstations (psinabiralištima) čini se da je jedna od rijetkih stvari koje ujedinjuju politički podijeljene Britance i pridružili su joj se i čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon kao i laburistički gradonačelnik Londona.

"Moje je ime Sadiq Khan, gradonačelnik sam Londona. Ovdje sam s Lunom, glasamo, a učinite to i vi", kazao je Khan u video poruci stojeći sa svojim ljubimcem.

Sturgeon, čija se stranka koja podržava neovisnost Škotske i protivi Brexitu, natječe samo u Škotskoj kazala je kako "prevladava strah od pasa zbog poziva da svi glasaju za ciljeve SNP-a.

Tema pasa na izborima ponudila je malo opuštanja na društvenim mrežama kojima je vladala užarena kampanja zbog britanskog odlaska iz EU-a.

I birači su postavljali fotografije svojih pasa na biralištima pozivajući ljude da se odazovu izborima.

Dnevnik.ba

 
20. travanj 2024 02:40