Article_Top_970x250

Utvrđen sporazum po kojem bi autoput Sarajevo - Beograd mogle financirati banke iz Turske

vijeće ministara usvojilo

Utvrđen sporazum po kojem bi autoput Sarajevo - Beograd mogle financirati banke iz Turske

ožu 11, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, utvrdilo Prijedlog sporazuma s Vladom Republike Turske o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, s osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Cilj sporazuma je konkretizacija daljnjih aktivnosti u suradnji dviju zemalja na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, posebno izgradnje autoputa/brze prometnice Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Suradnja uključuje pružanje povoljnih uvjeta za financiranje i provođenje projekta, izvođenje radova i pružanje tehničke pomoći stručnjaka specijaliziranih za obuku osoblja.

Poseban fokus se stavlja na iznalaženje mogućnosti financiranja, putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija, prioritetnog projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice autoputa Sarajevo – Žepče – Tuzla – Bijeljina – Kuzmin i dionice brze prometnice Sarajevo – Pale – Rogatica – Višegrad – Vardište, s poveznicom za Goražde na dionici Pale – Prača – Hrenovica. 

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će Prijedlog sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar komunikacija i transporta BiH.

Dnevnik.ba