Article_Top_970x250

Utvrđen nacrt regulacijskog plana Blagaja

Vlada FBiH

Utvrđen nacrt regulacijskog plana Blagaja

svibnja 11, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Federalna vlada danas je utvrdila Nacrt regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Blagaj za razdoblje od deset godina od dana usvajanja i uputila ga Parlamentu FBiH na usvajanje.

Povijesno gradsko područje Blagaja je Odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Osnovna vrijednost područja Blagaja je što predstavlja jednu od rijetkih struktura u BiH u kojoj su vrijednost slike, strukture i oblika, nastalih prožimanjem prirodnih pejzažnih vrijednosti i geomorfologije, sa izgrađenim vrijednostima koje su se taložile od prapovijesti do danas, čitljive, prepoznatljive i očuvane, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Blagaj predstavlja jednu od najvrijednijnih urbano-ruralnih struktura u Bosni i Hercegovini. Od ostalih sličnih razlikuje se po razuđenosti i razbijenosti urbane forme koja je organski vezana isključivo s položajem čaršije kao središnjom strukturom, te tvrđavom Stjepan-grad do koje su nekada vodile dvije pomoćne i jedna glavna komunikacija.

Specifičnost ovog područja predstavlja i površinska i podzemna hidrografija, a najljepši primjer je vrelo Bune iz kojeg u sekundi izvire tridesetak kubičnih metara uvode. Područje je, također, poznato i po raznovrsnoj flori i određenom broju endema.

Centar Blagaja, s poslovnim i stambeno-poslovnim objektima orijentiranim prema glavnoj ulici, ima prepoznatljive elemente orijentalnog i mediteranskog arhitektonskog oblikovanja, koji ga ističu u odnosu na ostale dijelove naselja. No, ovaj dio je izložen raznim utjecajima koji postupno razgrađuju njegov integritet i identitet. Na objektima se mogu uočiti razne reklame, materijali i boje koji nemaju puno veze sa autentičnim orijentalno-mediteranskim karakteristikama starog Blagaja. Zbog toga je jako važno, imajući u vidu propisane mjere zaštite, da ovom dijelu prostora bude vraćen prvobitni izgled.

Budući da je povijesno jezgro Blagaja nalazi na listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine, cijelo područje zahtjeva aktivnu zaštitu i mjere intervencije. Pri tome žurne hitne mjere zahtijevaju Karađoz-begov hamam, Karađoz-begov most, mekteb Careve (Sultan Sulejmanove) džamije, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Kolakovića kuće, graditeljska cjelina Pravoslavne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Blagaju sa pokretnim naslijeđem i, djelomično, prirodno-graditeljska cjelina stambenog kompleksa obitelji Velagić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250