Sportski zrakoplov leti iznad Rimac Nevere na aerodromu u Varaždinu u sklopu eventa Fly OverDAMIR SENčAR - Hina
StoryEditor
spektakl u varaždinu

Utrkivali se Rimac Nevera i akrobatski avion, pogledajte snimku

Piše Hina  /  12.06.2022., 06:59h

U sklopu trodnevnog susreta vlasnika superautomobila koji se ovog vikenda održava u Varaždinu, u subotu je na varaždinskom aerodromu bio spektakl u Fly overu, automobilsko-zrakoplovna utrka Rimac Nevere i akrobatskog aviona, a pobijedila je Nevera.

Tristotinjak posjetitelja svjedočilo je neviđenom spektaklu, utrci električnog hiperautomobila Rimac Nevere i akrobatskog aviona, a unatoč jakom vjetru koji je ometao i vozača Nevere i pilota, iskusni kormilari svojih bolida priredili su 20-minutni show. U velikoj borbi u kojoj su i Nevera i avion postigli brzine iznad 350 km na sat, konačnu i uvjerljivu pobjedu odnio je hiperautomobil razvijen u Svetoj Nedjelji, Rimac Nevera, rekao je organizator događaja Krešimir Mostarčić.

Neveru je vozio Miroslav Zrnčević, glavni testni vozač Bugatti Rimac automobila, koji je pojasnio kako je maksimalna brzina Nevere 420 km na sat, a najveća brzina koju je postigao u jučerašnjoj utrci 350 km na sat.

„Napravili smo dva pokušaja, u prvom pokušaju smo bili poravnati do samog cilja gdje sam ja počeo odlaziti, a na drugom pokušaju sam u principu pustio avion da malo više možemo dočarati kolika je razlika u brzini”, rekao je Zrnčević.

Kako je istaknuo Peter Podlunšek, iskusni Red Bull akrobatski pilot koji je upravljao sportskim avionom, utrka je bila tehnički vrlo zahtjevna.

„Kao prvo ovakve vožnje nisu uobičajene kada letiš naopačke 300 plus na sat i još je jako puhao vjetar, turbulencija je bila velika”, objasnio je Podlunšek iza kojeg je već nekoliko utrka, no ovo mu je prva s hiperautomobilom.

Glavni organizator spektakla je Krešimir Mostarčić.

Jučerašnji spektakl dio je trodnevnog susreta u kojem je Mostarčić doveo u Varaždin skupocjene automobile, pa su se tako  varaždinskim ulicama  provezli Rolls-Roycei, Bentleyji, Jaguari, Porschei, Maseratiji, a vrhunac je bio dolazak Rimac Nevere. I to dolazak čak dva primjerka električnog hiperautomobila.

"Moja vizija je da i manji gradovi mogu biti centri vrhunskih automobilskih događaja. Drago mi je da su ovaj susret prepoznali naši prijatelji i partneri iz brojnih europskih zemalja pa tako vlasnici ovih automobila dolaze iz Švicarske, Italije, Njemačke, Slovenije", rekao je organizator Krešimir Mostarčić

Napomenuo je  kako su gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth izrazili želju da se ovaj događaj ponovi.

Mostarčić je najavio da će se slični događaji pod nazivom FLY OVER by CleanFellas održati i u Osijeku te Puli.

Dnevnik.ba

30. rujan 2022 22:12