StoryEditor

Usvojene izmjene Poslovnika Parlamenta BiH

Piše D  /  20.11.2019., 02:11h

Za izmjene Poslovnika glasovalo je 26 zastupnika, uključujući zastupnike SDA.

"Nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini nije došlo do formiranja stalnih komisija Zastupničkog doma, čime je onemogućen normalan rad i obavljanje osnovne zakonodavne funkcije doma", navodi se u obrazloženju prijedloga kojeg potpisuju Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Predsjdatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić više puta je upozoravao zastupnike da se drže točke dnevnog reda, budući da se na sjednici najmanje govorilo o izmjenama i dopunama Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je Dragan Mektić (SDS) zatražio da se u Parlamentarnu skupštinu BiH dostavi dokument Program reformi, te da članovi Predsjedništva BiH obrazlože zastupnicima ono što je dogovoreno kako bi o tome mogli raspravljati.

"Ovo je strateško pitanje budućnosti BiH i njenih građana. Ovaj dokument je zaključan u sefovima članova Predsjedništva BiH. Prema naređenjima, on se ne smije pokazati dok NATO u Bruxellesu ne prihvati dokument", rekao je Mektić, dodavši da o integracijama neće odlučivati entiteti.

Mektiću su nekoliko puta replicirali Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nenad Stevandić, napominjući kako je NATO put pitanje Ustava BiH, a da će o Ustavu odlučivati entiteti.

Adil Osmanović (SDA) je raspravu ponovno vratio na Poslovnik, kazavši da njegova stranka podržava sve inicijative u okviru dnevnog reda, ali da traže da one idu u skladu s Poslovnikom o radu.

"To je sigurno nešto što će doći na dnevni red u parlamentarne klupe", kazao je Osmanović, dodavši kako se čude zato što Istražna komisija ne zasjeda.

Naveo je kako nije potreban bilo kakav zaključak da Istražna komisija počne raditi.

Damir Arnaut (SBB) je replicirao, kazavši da Osmanović uopće ne prati odgovore na zastupnička pitanja i da ne zna što je uopće sporno s Istražnom komisijom.

"Predsedatelj doma će staviti ili neće staviti prijedlog na glasovanje. Ako ga stavi na glasovanje, to znači da je prijedlog u skladu s poslovnikom", rekao je tijeom rasprave Arnaut.

Jasmin Emrić (A-SDA) je kazao kako parlamentarci godinu dana nisu zasjedali i kako sada raspravljaju o tome treba li po hitnom postupku usvajati izmjene i dopune Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH.

"Smatram da izmjene i dopune Poslovnika treba podržati kako bi se pojednostavile procedure formiranja stalnih komisija Zastupničkog doma", rekao je Emrić.

Staša Košarac (SNSD) je kazao kako nije bilo potrebe za hitnom sjednicom.

"Postoji opravdan razlog da se Poslovnik mijenja u redovnoj proceduri", rekao je Košarac, ne navodeći te razloge.

Zlatan Begić (DF) pak smatra kako u ovom trenutku za parlamentarce nema hitnijeg pitanja od izmjena i dopuna Poslovnika i formiranja komisija.

"Podržavamo hitno procedure i sam prijedlog", istaknuo je Begić, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:16