StoryEditor
brisanje mhe

Usvojena odluka o izmjeni Prostornog plana Mostara: Vijećnici napravili prvi korak prema trajnoj zaštiti Bunskih kanala

Piše desk  /  29.06.2022., 11:47h

Nakon građanske inicijative kojom je neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ tražila Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacijskog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana – na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena je odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana. Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara. Prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

 „Usvajanjem ove odluke tek smo na pola puta ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode!  Pred nama su duga 3 mjeseca tijekom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, a naše oči će biti uprte i na Agencija za vode Jadranskog sliva koja još nije donijela odluku o izdavanju prethodne vodne suglasnosti za izgradnju mHE na Buni. Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole! Zbog toga ovo nije kraj, naša borba se nastavlja, čak i nakon ove odluke, mi nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se dogoditi i kada se raskine koncesijski ugovor,“ istaknuo je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

Građani Mostara podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Mostara još u prosincu 2021. godine donijelo zaključak kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, budući da je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi. 

Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", poručuju iz neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Buni.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:43