StoryEditor
Zastupnički dom PS BiH

Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Piše fena  /  08.03.2024., 20:01h

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Od 30 prisutnih poslanika, "za" predloženi zakon su glasala 23 zastupnika, jedan je bio protiv, a šest zastupnika je bilo suzdržano.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obrazlažući predloženi zakon, naveo da se radi o jako strogom zakonu.

Pojašnjavajući njegove glavne značajke, kazao je da će se javno objaviti izvješća o financijskom stanju i imovini nositelja javnih funkcija, kao i bliskih srodnika nositelja javnih funkcija, a što nije bilo propisano u trenutno aktualnom zakonu, kao i obveza da se jednom godišnje dostavlja izvješće, te i nakon isteka jedne godine mandata nositelju javne dužnosti, da on također ponovno objavi svoje izvješće o financijskom stanju i imovini.

Naveo je i da je sama definicija sukoba interesa proširena.

- Možda jedna od najvažnijih stvari je depolitizacija povjerenstva koje će odlučivati o sukobu interesa, koje će se sastojati od sedam članova. Za razliku od trenutnog zakona, članovi povjerenstva neće moći biti članovi političkih stranaka pet godina prije kandidature za člana povjerenstva, niti da su obnašali funkciju zastupnika, izaslanika, člana Vijeća ministara BiH, člana vlade na bilo kojoj razini vlasti u BiH - kazao je Bunoza.

Dodao je kako je potrebno minimalno deset godina radnog iskustva u struci, gdje se preferira pravna struka.

Poslanici uglavnom opozicionih stranaka su tokom diskusije kritizirali predloženi zakon, navodeći između ostalog da bi on trebao da se odnosi na sve nivoe vlasti, a ne samo na institucije na nivou BiH.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 10:51