Article_Top_970x250

Usvojen korona-zakon

dom naroda pfbih

Usvojen korona-zakon

svibnja 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas su, konačno, usvojili tzv. "korona zakon" - Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa

Za usvajanje zakona su glasala 32 izaslanika, protiv je bilo 15 i trojica su bila suzdržana..

Kada je riječ o strankama, za usvajanje zakona su bili izaslanici SDA, SBB-a, DF-a, HDZ-a, Goraždanska priča, SBiH te SNSD Srpska lista.

Protiv su bili izaslanici iz Naroda i pravde, SDP-a te Naše stranke.

Ranije je u Zastupničkom domu korona-zakon prošao je s minimalno potrebnih 50 glasova.

On predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obvezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, izvanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda.

Posebno zanimljiv je član 4. ovog zakona, koji predviđa subvencioniranje doprinosa i koji se u posljednjih mjesec i pol mijenjao nekoliko puta.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu, firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Oporba je zakon ocijenila zakašnjelim i nedovoljno dobrim, navodeći da on spašava javni sektor i dodatno motivira poslodavce da otpuštaju radnike.

Treba istaknuti da je Nacrt zakona Vlada FBiH usvojila još 3. travnja, a tek danas je konačno prošao zakonodavnu proceduru te će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu.

Dnevnik.ba