StoryEditor
sarajevo

Ustavni sud stavio privremeno izvan snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a

Piše desk  /  06.07.2022., 13:04h

Ustavni sud BiH danas je odlučio na određen period suspendirati Zakon o lijekovima RS-a koji je krajem 2021. godine izglasan u entitetskoj skupštini.

Portal Istraga.ba javlja da se zakon neće moći primjenjivati, iako je stupio na snagu 28. lipnja ove godine, sve do konačne odluke o meritumu odnosno je li Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske u skladu s Ustavom BiH.

Krajem prošlog mjeseca predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je od suda tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti izvan snage sve do donošenja konačne odluke.

U zahtjevu je istaknuo da osporeni zakoni nisu usklađeni s odredbama Ustava BiH koji se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta, međunarodne standarde i obvezu entiteta da se pridržavaju odluka koje su donijele državne institucije.

Istaknuto je u apelaciji upućenoj sudu da bi se provedbom zakona uspostavio paralelan sustav koji bi razgradio unutarnje tržište BiH i stvorio rizik za osiguravanje prava, zaštite zdravlja i života građana.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:55