StoryEditor

Ustavni sud RS odbacio prigovore Hrvata i Bošnjaka na sporni zakon o zemljištu

Piše D  /  17.01.2020., 08:01h

Ustavni sud Republike Srpske u petak je odbacio je prigovore klubova Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda tog entiteta na sadržaj zakona koji otvara pitanje vlasništva nad zemljištem što ga je još Kraljevina Jugoslavija nacionalizirala i dodjelila dragovoljcima iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

"Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske... utvrdilo je da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština RS izglasala na sjednici održanoj 28. studenog 2019. nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda", stoji u priopćenju tog suda.

Njegovo je stajalište kako zakon u svojim odrednicama ne daje prednost pripadnicima bilo kojeg konstitutivnog naroda na raspolaganje zemljištem pa su stoga neutemelji prigovori da bi njegovom provedbom Hrvati i Bošnjaci bili diskriminirani.

Ovaj zakon propisuje nov način dokazivanja vlasništva nad imovinom koja je do 6. travnja 1941. bila u vlasništvu tadašnje države, a ranije je oduzeta privatnim posjednicima.

Zakon zapravo predviđa obvezu ponovnog dokazivanja prava vlasništva nad takvim zemljištem i nekretninama koje su na njemu podignute, a klub Hrvata pri Vijeću naroda RS ocijenio je kako je ovo prikriveni pokušaj nove otimačine zemljišta Hrvatima.

Komarica i Puljić upozoravaju na novu nepravdu prema prognanima u RS

„Osporavamo cijeli zakon kako uzurpatori nekretnina ne bi došli u prigodu po drugi put legalno postati vlasnici zemlje koja je prethodno već jednom oteta. Prije restitucije ovaj zakon ne može stupiti na snagu jer zemlju treba vratiti stvarnim vlasnicima, a ne onima koji su je dobili nakon otimanja od 1912. do 1941. pa sve do 1955.", pojasnio je ranije za Hinu predsjednik kluba Hrvata u vijeću naroda RS-a Ivo Mijić.

Poseban je problem to što se sada obiteljski nasljednici dovode u situciju da iznova dokazuju pravo na zemljište, a mnogi od njih to nisu u prilici učiniti jer ne žive u BiH i nemaju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u očekivanim sporovima oko prava na vlasništvo.

Sličan prigovor uložio je i klub Bošnjaka pri Vijeću naroda RS, no Ustavni sud RS je oba prigovora odbacio pa više nema zapreka da zakon stupi na snagu.

Banjolučki biskup Franjo Komarica ranije je upozorio kako ovaj, kao i zakon o premjeru i katastru u RS, nanose novu nepravdu prognanima s područja tog entiteta, ali i Katoličkoj crkvi.

Na sličan način reagirao je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozoravajući kako se Crkvu sada tjera da po tko na koji put dokazuje svoja prava.

"Kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje. Jesmo li ljude potjerali, sad želimo i njihovu imovinu oteti. Ne radi se samo o Katoličkoj crkvi niti o vjerskim zajednicama, nego o svim ljudima koji žive i imaju svoju imovinu", kazao je kardinal Puljić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:54