StoryEditor
sve po zakonu

Ustavni sud FBiH odbio apelaciju 9 sarajevskih općina

Piše desk  /  03.11.2022., 21:24h

Ustavni sud FBiH je donio presudu kojom je odbio apelaciju 9 sarajevskih općina prema federalnim zakonima koji reguliraju oblast donošenja odluka o organizaciji službi i sistematizacija radnih mjesta.

Federalni parlamentarac Irfan Čengić, kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, bio je strana u postupku.

"Pojedini načelnici godinama nezakonito zapošljavali, otpuštali i raspoređivali uposlenike, te sam to konačno dokazao i pred Ustavnim sudom FBiH. Ustavni sud FBiH u potpunosti je uvažio argumente ove Komisije te je odbio zahtjev načelnika za ocjenu ustavnosti zakona i povrede prava na lokalnu samoupravu", kazao je Čengić, prenosi Klix.

Nakon ove presude Ustavnog suda pozvao je načelnike da počnu raditi onako kako piše u zakonima i kako su im inspekcije i ranije naložile, uvažavajući nadležnosti vijeća.

"Općine nisu ničije privatno vlasništvo, one pripadaju ljudima, a zastupnički organ građana su općinska vijeća. Primjer ispravnog postupka donošenja ovih akata jeste Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Nadam se da će načelnici se ugledati na Grad Sarajevo. Svi radnici čija su prava ugrožena u posljednjih godina ovakvim nezakonitim odlukama i sistematizacijama koje su načelnici donosili bez Općinskih vijeća svoja prava trebaju tražiti na sudovima", dodao je Čengić.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 06:11