Article_Top_970x250

Ustavni sud FBiH o Listi kandidata sudaca na sjednici 17. rujna

razmatranje

Ustavni sud FBiH o Listi kandidata sudaca na sjednici 17. rujna

ruj 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ustavni sud Federacije BiH bi na sjednici, zakazanoj za 17. rujna, trebao razmatrati Listu kandidata za poziciju sudaca u tom sudu, koju je na posljednjem redovitom zasjedanju usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), saznaje Fena u Ustavnom sudu.

Procedura izbora i imenovanja sudija u toj visokoj sudskoj instituciji podrazumijeva da se Lista kandidata, nakon njenog utvrđivanja u VSTV-u BiH, upućuje Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.   

Inače, u procesu izbora i imenovanja sudaca Ustavnog suda sudjeluje najviša izvršna i zakonodavna vlast Federacije BiH, te VSTVBiH, kao i sam Ustavni sud FBiH. Prema urvrđenoj proceduri, VSTVBiH raspisuje i provodi natječajnu proceduru te pravi listu kandidata, koju dostavlja Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o predloženoj listi kandidata, VSTV utvrđuje konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz suglasnost potpredsjednika FBiH, imenuje sudaca, te odluku o tome dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih izaslanika.

Popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktualna nakon odlaska u mirovinu, navršavanjem 70 godina života sudaca - Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tijekom 2016. godine, te suca Šahbaza Džihanovića, koji je u umirovljen u lipnju 2019. godine, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

Tagovi: