Article_Top_970x250

Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena su ljudska prava

odluka

Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena su ljudska prava

tra 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o tome krše li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, uslijed pandemije koronavirusa, prava građana.

Ustavni sud zaključuje da je prekršeno pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Europsku konvenciju, zato što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obveza Federalnog stožera da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to "neophodno u demokratskom društvu".

Dalje se kaže da "Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporene Naredbe, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes da se uvedu određena ograničenja, mogle nastati negativne posljedice prije nego što nadležni organi dobiju priliku razmotriti osporene mjere u skladu s ovom Odlukom", odluka je Ustavnog suda BiH.

Kako neslužbeno doznaje klix.ba, Federalni stožer civilne zaštite dobio je rok da Naredbu uskladi s Ustavom BiH i Europskom konvencijom.

Ova odluka je donesena nakon nekoliko apelacija građana koji su tražili da se povuku mjere Federalnog kriznog stožera o ograničavanju kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65.

Inače, iz Kriznog stožera proteklih dana je i najavljeno da bi sljedećeg tjedna moglo doći do ublažavanja upravo ove mjere tako da se maloljetnicima i osobama starijim od 65 godina tijekom tjedna omogući kretanje u određenom periodu.

Iz Ustavnog suda BiH je ranije priopćeno da se prate sve naredbe, odluke i preporuke kriznih stožera. Predsjednik suda Zlatko M. Knežević je istaknuo da su one odluke, koje su bile katastrofalne za ustavni poredak, brzo povučene, poput odluke o zabrani međusobnih kontakata između općina i lokalnih zajednica.

Dnevnik.ba