Bošnjački članovi Predsjedništva BiH - Šefik Džaferović i Željko KomšićFOTO: PREDSJEDNIšTVO BIH -
StoryEditor
sarajevo

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komšića i Džaferovića, Schmidtove izmjene izbornog zakona ustavne

Piše fena  /  23.03.2023., 18:45h

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. listopada prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Ova odluka će biti objavljena nakon što suci koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu s članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH, navedeno je na stranici Ustavnog suda. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 22:04