StoryEditor

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju jednog od bošnjačkih članova Predsjedništva

Piše D  /  28.05.2021., 09:05h

Odlučujući o Komšićevom zahtjevu za ocjenu kompatibilnosti određenih članova tog zakona s pojedinim članovima Ustava BiH u vezi s pravom na slobodu kretanja i prebivališta, Ustavni sud je utvrdio da su osporavani članovi u skladu s Ustavom BiH, navodi se u odluci ove pravosudne institucije, objavljenoj na internet stranici suda.

Ustavni sud je ukazao na to da je osporenim odredbama jasno reguliran širok spektar dokaza koji su razumni i objektivni za prijavu prebivališta, koji su propisani u javnom interesu i imaju legitiman cilj, kao i "dodatnih" dokaza u postupku provjere prijavljenih državljana s evidentiranim prebivalištem, a što je obveza nadležnog organa te se jednako primjenjuju na sve građane BiH.

Ova odluka donesena je na plenarnoj sjednici održanoj elektronskim putem i bit će dostavljena podnositelju zahtjeva u roku od mjesec.

Komšić je u zahtjevu za ocjenu usklađenosti zakona s Ustavom, koji je podnio u siječnju ove godine, naveo da su usvajanjem izmjena i dopuna predmetnog zakona nametnuti rigorozni uvjeti i onemogućena prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:51