StoryEditor

Ustavni sud BiH: Obustavljen postupak pokrenut zahtjevom Borjane Krišto

Piše D  /  05.07.2019., 08:07h

Za Krišto je sporna ustavna formulacija prema kojoj se iz svake županije u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo te županije.

Svojom apelacijom je namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Kako je Srna već objavila, lider HDZ-a Dragan Čović ranije je najavio da će apelacija Krišto biti formalno povučena, jer je to "doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH".

Odlučujući o zahtjevu Općinskog suda u Tuzli za ocjenu kompatibilnosti određenih članova Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanske županije, Ustavni sud BiH utvrdio je da osporene odredbe nisu u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Okružnog suda u Banjaluci koji je podnio sudac Milan Blagojević, utvrdio da je osporena odredba Zakona o parničnom postupku Republike Srpske u skladu s Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Odlučujući o zahtjevu Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti članova Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Ustavni sud BiH utvrdio je da su osporene odredbe u skladu s Ustavom BiH.

Sve odluke usvojene na 115. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnositeljima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:51