Article_Top_970x250

Ustavni sud BiH: Obustavljen postupak pokrenut zahtjevom Borjane Krišto

službeno

Ustavni sud BiH: Obustavljen postupak pokrenut zahtjevom Borjane Krišto

srp 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ustavni sud Bosne i Hercegovine obustavio je danas postupak pokrenut zahtjevom predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Ustava Federacije BiH, koje se odnose na popunu federalnog Doma naroda, zato što je podnositelj odustao od tog zahtjeva, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Za Krišto je sporna ustavna formulacija prema kojoj se iz svake županije u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo te županije.

Svojom apelacijom je namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Kako je Srna već objavila, lider HDZ-a Dragan Čović ranije je najavio da će apelacija Krišto biti formalno povučena, jer je to "doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH".

Odlučujući o zahtjevu Općinskog suda u Tuzli za ocjenu kompatibilnosti određenih članova Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanske županije, Ustavni sud BiH utvrdio je da osporene odredbe nisu u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Okružnog suda u Banjaluci koji je podnio sudac Milan Blagojević, utvrdio da je osporena odredba Zakona o parničnom postupku Republike Srpske u skladu s Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Odlučujući o zahtjevu Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti članova Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Ustavni sud BiH utvrdio je da su osporene odredbe u skladu s Ustavom BiH.

Sve odluke usvojene na 115. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnositeljima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Dnevnik.ba