StoryEditor

Ustavni sud BiH neće razmatrati apelaciju u slučaju Krišto na idućoj sjednici

Piše D  /  22.11.2018., 12:11h

Ustavni sud BiH neće na idućoj plenarnoj sjednici 29. studenog 2018. godine razmatrati apelaciju Borjane Krišto objavljeno je na službenim stranicama tog Suda.

Ustavni sud BiH održat će plenarnu sjednicu 29. studenog na kojoj neće biti razmatrana apelacija Borjane Krišto, visoke dužnosnice HDZ-a BiH koja se temelji na ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom su izbrisane odredbe u Izbornom zakonu i proglašene nevažećima a koje se odnose na izbor izlasnika u federalni Dom naroda. U predmetu Ljubić, apelant Ljubić se nije žalio na te odredbe Ustava FBiH.

Krišto smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da naprimer Bosansko-podrinjska regija, u kojoj po posljednjem popisu iz 2013. godine žive 24 Hrvata, i Posavska, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog predstavnika.

Razlika u vrijednosti glasa je 1400 puta. Krišto smatra da je članak 8 Ustava FBiH, a stavke 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim sporazumom građanskim i političkim pravima.

"Ako bi se nastavilo s praksom da se iz pojedinih županija bira po jedan izaslanik, čak i uprkos tome što toga naroda tamo gotovo nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a vrednost glasa birača ne bi vrijedila jednako, što je nedopustivo", ranije je Krišto kazala.

R. I. / Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:51