Article_Top_970x250

Ustavni sud BiH neće podleći bilo čijim utjecajima

priopćenje

Ustavni sud BiH neće podleći bilo čijim utjecajima

stu 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prilikom donošenja svojih odluka Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne podliježe bilo kakvim i bilo čijim vanjskim utjecajima, te naglašava da bi svaki takav eventualni pokušaj predstavljao napad na nezavisnu poziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je reagirao na učestale medijske napade koji se tiču rada ove institucije. U priopćenju Suda je, između ostalog navedeno, da će odluke isključivo donositi samostalno i nezavisno, u skladu sa pravilima.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo priopćenje Ustavnog suda:

"Povodom učestalih medijskih istupa o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, naglašavamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovan članom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao nezavisni čuvar Ustava Bosne i Hercegovine i institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima iz Aneksa I Ustava.

U okviru takvih ustavnih ovlasti, Ustavni sud Bosne i Hercegovine o predmetima koji se nalaze na rješavanju pred tim sudom odlučuje isključivo samostalno i nezavisno, a u skladu s Pravilima Ustavnog suda.

Prilikom donošenja svojih odluka Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne podliježe bilo kakvim i bilo čijim vanjskim utjecajima, te naglašava da bi svaki takav eventualni pokušaj predstavljao napad na nezavisnu poziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i vodio kršenju osnovnog ustavnog principa vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, na kojem počiva Bosna i Hercegovina kao demokratska država", priopćeno je iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

Tagovi: